KickassTorrents-Regains-Control-Over-KAT-ph-2

Основателят на един от най-популярните сайтове за свободно споделяне на файлове, KickAss Torrents бе арестуван след операция на правителството на САЩ. На 30-годишният украинец Aртьом Валин, който бе арестуван в Полша на 20 юли са повдигнати криминални обвинения за нарушение на авторски права и пране на пари. В допълнение, федералния съд в Чикаго е наредил изземването на няколко домейна на KickAss.

Подробностите за ареста му, които днес излязоха в публичното пространство са шокиращи. Те включват технологичния гигант Apple Inc. и лидера в социалните мрежи Facebook. Всичко започва, когато агент под прикритие на американската данъчна служба (IRS) представящ се като рекламодател влиза в контакт с Kickass Torrents за да сложи своя реклама на сайта. След известно време агентът  успешно поставя своята реклама, което му дава достъп до базирана в Латвия банкова сметка, свързана с Kickass.

При последвалото разследване, американските власти откриват имейл адрес, който е свързан с домейн на Kickass Torrents, както и профили в социалните мрежи. По-късно, Apple, предостави цялата информация за покупките на Валин в iTunes.

Записите, предоставени от Apple показват, че някой прави покупки използвайки същия имейл адрес, както и същия IP адрес, който също така се използва за влизане във Facebook профила на официалната фейсбук страница на Kickass Torrents. Но, това не е всичко. Властите проследяват и Биткойн дарение за KickAss Torrents, което е свързано с Coinbase, голяма компания за обмяна на Биткойни със седалище в Сан Франциско, Калифорния.

Данните предоставени от Coinbase разкриват на правителството, че сметката с даренията принадлежи на Артьом Валин, с местоживеене Краков, Украйна. От Фейсбук пък предоставят данни за IP адресите, от които е достъпван профила на KickAss и които съвпадат с тези от които е достъпвана сметката в Coinbase.

След събирането на тази информация, властите на САЩ арестуват Артьом в Полша.

В момента няколко други Kickass Torrents домейни се появяват онлайн, но е въпрос на време, преди властите да затворят и тях. За щастие, феновете на KickAss Torrents разполагат все още с ThePirateBay.org както и други по-малко популярни сайтове за свободно споделяне на информация.

Правителства и частни корпорации продължават своя поход срещу свободния обмен на информация в глобален мащаб. Te усилено приватизират труда на стотици хиляди компютърни специалисти и артисти, ограничавайки достъпа до информация чрез създаване на изкуствен недостиг с цел генериране на печалби и налагане на монопол над най-ценния ресурс в ерата на информационните технологии.

One thought on “Apple, Facebook и Coinbase помогнаха на правителството на САЩ в разбиването на най-големия сайт за свободно споделяне.”
  1. И на фейсбук ще му мине модата, а епъл винаги са били хитрата компанията с глупавите клиенти. Торенти винаги ще има, обаче. Ако не под тази форма, под друга. Никой не може да спре свобондата обмяна на данни между хората. Продавачите на авторски права да го д***т

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40