Apple, Facebook и Coinbase помогнаха на правителството на САЩ в разбиването на най-големия сайт за свободно споделяне.

KickassTorrents-Regains-Control-Over-KAT-ph-2

Основателят на един от най-популярните сайтове за свободно споделяне на файлове, KickAss Torrents бе арестуван след операция на правителството на САЩ. На 30-годишният украинец Aртьом Валин, който бе арестуван в Полша на 20 юли са повдигнати криминални обвинения за нарушение на авторски права и пране на пари. В допълнение, федералния съд в Чикаго е наредил изземването на няколко домейна на KickAss.

Подробностите за ареста му, които днес излязоха в публичното пространство са шокиращи. Те включват технологичния гигант Apple Inc. и лидера в социалните мрежи Facebook. Всичко започва, когато агент под прикритие на американската данъчна служба (IRS) представящ се като рекламодател влиза в контакт с Kickass Torrents за да сложи своя реклама на сайта. След известно време агентът  успешно поставя своята реклама, което му дава достъп до базирана в Латвия банкова сметка, свързана с Kickass.

При последвалото разследване, американските власти откриват имейл адрес, който е свързан с домейн на Kickass Torrents, както и профили в социалните мрежи. По-късно, Apple, предостави цялата информация за покупките на Валин в iTunes.

Записите, предоставени от Apple показват, че някой прави покупки използвайки същия имейл адрес, както и същия IP адрес, който също така се използва за влизане във Facebook профила на официалната фейсбук страница на Kickass Torrents. Но, това не е всичко. Властите проследяват и Биткойн дарение за KickAss Torrents, което е свързано с Coinbase, голяма компания за обмяна на Биткойни със седалище в Сан Франциско, Калифорния.

Данните предоставени от Coinbase разкриват на правителството, че сметката с даренията принадлежи на Артьом Валин, с местоживеене Краков, Украйна. От Фейсбук пък предоставят данни за IP адресите, от които е достъпван профила на KickAss и които съвпадат с тези от които е достъпвана сметката в Coinbase.

След събирането на тази информация, властите на САЩ арестуват Артьом в Полша.

В момента няколко други Kickass Torrents домейни се появяват онлайн, но е въпрос на време, преди властите да затворят и тях. За щастие, феновете на KickAss Torrents разполагат все още с ThePirateBay.org както и други по-малко популярни сайтове за свободно споделяне на информация.

Правителства и частни корпорации продължават своя поход срещу свободния обмен на информация в глобален мащаб. Te усилено приватизират труда на стотици хиляди компютърни специалисти и артисти, ограничавайки достъпа до информация чрез създаване на изкуствен недостиг с цел генериране на печалби и налагане на монопол над най-ценния ресурс в ерата на информационните технологии.

Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

Един коментар

  1. Pingback: net

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40