зж

Темата за генетично модифицираните организми (ГМО) се превърна в неизменна част от обществените дебати свързани със съвременните екологични и социални борби. Достиженията в областта на генното инженерство поставиха на дневен ред редица морални и етични въпроси, несъществували допреди десетина години. Част от тях са свързани с правото на патент върху различни форми на живот, упражнявано от няколко частни хегемона в бранша, като Монсанто, Дюпон и Сингента. Тяхната експанзивна корпоративна политика предизвика масово недоволство и глобална съпротива срещу корпоративния монопол и опита за патентоване и комерсиализация на естественото възпроизводство на растителния свят. Друг притеснителен аспект от тяхната политика представлява стремежа на монополистите да лансират на пазара продукти, които не са преминали през необходимите тестове и имат непредвидими ефекти върху здравето на потребителите. От десетилетия, въпросните компании водят открита война срещу всеки опит за тяхната регулация и прилагането на каквито и да било екоголигични и здравни стандарти спрямо техните продукти. На масовите протести и критиките на учени от цял свят срещу техните методи, корпоративните гиганти отвръщат с контра-кампании и контра-наука, като за тази цел, всяка година те наливат милиони долари за финансиране на институти, тинк-танкове и отделни учени.
Тази корпоративна наука е призована да „громи“ изследванията в областта на генно-модифицираните организми, да лансира идеята за тяхната безвредност за хората, като в крайна сметка, изследванията на платените от корпорациите учени да послужат като „експертно“ оправдание за прокарване на лобистки закони, които отменят екологичните и здравни регулации, съществуващи в повечето държави, за да могат продуктите на въпросните корпорации да се разпространяват свободно и безконтролно.

Едно подобно изследване в момента циркулира из българските медии. То се разпространява под недвусмисленото заглавие „Доклад: генетично модифицираните растения са безопасни за консумация“ като за негов автор се сочи организация на име „Национални академии на науките, инженерството и медицината на САЩ“. Кратка справка в интернет ни разкрива, че зад това гръмко име се крие обикновенна частна НПО , която се е кръстила по този начин за да звучи по-авторитетно. Малко по-сериозна справка пък ни разкрива, че поне 11 от 19-те „експерти“ участващи във въпросното изследване работят или са работили за Монсанто. Този очевиден конфликт на интереси би трябвало да е достатъчен, най-малкото да подложим под съмнение обективността на подобно изследване. А тези, които въпреки това биха го взели насериозно, могат да се запознаят и с достъпната в мрежата критика на самото съдържание на изследването, което, както може да се очаква, е пълно със спекулации, прикриване на съществуващи изследвания и тенденциозно представяне на информацията целящо промотиране на корпоративната политика зад маската на научност и експертиза. Въпреки това, българските медии охотно и безкритично разпространяват въпросното изследване след първоначалното му лансиране от списание „Българска Наука“.

Контра-наука и контра-активизъм

Въпреки, че лобистките групи прокарващи корпоративните интереси относно разпространението на ГМО в България като цяло действат на високо ниво, както например може да стане ясно от публикуваните от уикилийкс грами още през 2011г, този тип лобзъм не само не разрешава, но и задълбочава проблема на корпорациите с гражданската съпротива „от долу“. За да й противодействат, корпоративните лобита използват същата тактика, която използват срещу науката. Така, срещу активизма, те създават контра-активизъм целящ да симулира гражданско одобрение за корпоративните политики в страната. За целта, те използват идеологически групички като комсомолците от Българско Либертарианско Общество (БЛО), които и без това са свързани с големите играчи в света на корпоративния активизъм и разпространението на контра-наука – тинк-танкове и институти, като институтът „Като“, използвайки тяхното „ноу-хау“ за да лобират срещу различни екологични или социални граждански инициативи. Въоръжени с контра-науката, спонсорирана от корпорациите, и „ноу-хау“-то на институтите спонсорирани от същите тези корпорации, младежите от БЛО се впускат в контра-активизъм, както в социалните мрежи, така и извън тях. За целта, те използват тактиката на своите ментори, като се опитват да облекат идеологическата си пропаганда и корпоративния лобизъм в мантията на обективна научност.

13346587_10209619211541621_6958339007485439821_n
Любен Ласкин

Те създават няколко фейсбук групи и страници претендиращи за научност и критичен поглед върху разнообразни обществени проблеми. Сред тях са групите „Критична Мисъл“ и „Атеисти“ администрирани от Любен Ласкин (активист на БЛО), които привличат членове чрез претенциите си за обективност и любов към науката или както пише в описанието на групата(Критична Мисъл), тя е за „тези, които искат да се доближат максимално до истината, разчитайки на логика и доказателства.“ Само че логиката лансирана от групата е пазарната логика, а като доказателства се подхвърлят разработки на съответната контра-наука. Корпоративния консенсус в групата се гради с участието на най-активната част от коментиращите, повечето от които, също членове на БЛО и други дясно-консервативни организации ангажирани с разпространение на корпоративната идеология и пропаганда.

13226840_10206422402300469_5822447953675924865_n
Йордан Стефанов

Друг жалък опит за лансиране на корпоративна пропаганда скрита зад псевдо-научност представлява сайтчето 6nine разработено от студента по микробиология Йордан Стефанов. Там, младежът яростно атакува всякакви екологични каузи, като ги громи „по научному“ използвайки същата пропагандна контра-наука и опорни точки копирани от западния корпоративен псевдо-активизъм. Същия младеж поддържа и страничките „Наука и критично мислене“ и „Български Атеисти“ , напълно идентични като замисъл, съдържание и дори като заглавия на страничките на Ласкин, което говори за пълната липса на креативност у платените активистчета, въпреки очевидното им старание да се докажат като полезни инструменти за разпространението на корпоративната пропаганда у нас.

На снимката по-долу пък виждаме същия хилав младеж да говори пред скромна аудитория на събитие организирано съвместно с БЛО, посветено на последните „научни открития“ на платените от ГМО индустрията учени и институти.

13443284_517361818455446_6343566560527530089_o

Защо комсомолци?

Освен слаботокови пубери търсещи лесна реализация, в редиците на Българско Либертарианско Общество намираме и известни подлоги, като Владо Каролев, който се води и нещо като духовен водач на кръжока. Доносник от Държавна Сигурност, преживяващ „катарзис“ при всяка смяна на посоката на политическия вятър, съчетаващ агентурното си минало с креслив антикомунизъм, жалка слуга на олигарси като Цеко Минев, както и на всеки, който е готов да плати скромната цена на политическия му активизъм,  Каролев действително представлява обединителна фигура на всичко продажно, жалко и мръсно в политическия живот на България, въпреки огромната конкуренция в тази област. Възхитени от политическата гъвкавост и способността му да се продава на политическия пазар, насърчени и от бума на търговията със съвест развихрила се в България,  комсомолците от БЛО смело вървят по стъпките на своя лидер. Кампаниите на активистите на БЛО в защита на ГМО индустрията достойно се нареждат до лобистки бисери, като „зеления активизъм“ на Каролев, който създаде една сурия нпо-та, граждански организации, фейсбук странички и групички, които да симулират гражданска подкрепа за бизнес плановете на Цеко Минев. Върха на „зеления активизъм“ на слугите на Цеко пък беше подписката на спортистите в която се включиха десетки известни български спортисти и треньори, до един на хранилка при мастития олигарх. Една кампания, поразително идентична със скорошната офанзива на гмо индустрията, която плати на повече от 100 известни учени да подпишат обръщение в защита на техния бизнес.

Във времената на класическия комсомол, когато Каролев се кълнеше във вярност на марксистко-ленинисткия идеал със същия ентусиазъм, с който днес се кълне в цеко-миневския и пазарния, сервилността и слугинажа осигуряваха „светло бъдеще“ за най-безгръбначните и верни на властта младежи. Днес, по същия начин, организирането на „ивенти“, „хапънинги“ и хаштаг кампании в подкрепа на едрия бизнес и политическата върхушка, осигуряват грантове, стипендии и службички на младежите приемащи да служат на силните на деня, проповядвайки пазарен фундаментализъм и радикален капитализъм. По тази причина, корпоративната младеж от Българско Либертарианско Общество заслужено получава титлата „новите комсомолци“. Да живей!

7 thoughts on “Комсомолци бранят ГМО в България”
    1. Текстът си е много добър,това че не ви изнася,е ваш проблем. Сега очаквам да кажете и как ще се отървем от руския монопол за горивата,ако почнем да дупчим за шистов гас.Тя Добруджа за какво е, зърно или гориво?

  1. Съдържанието на текста е жалко само заради споменаването на Гладо Сополев.Истина след истина.А ти отваряй устата и поемай тафтата.

  2. И какъв бешу смисъла на тази статия? Пълни глупости написани от хора които търсят минутка слава…без лого или по точно без акъл… Смешни сте!

    1. Ние се гаврим са вас бе, Павеле, каква ти слава? Вие сте насекоми, които тъпчем за разнообразие, истинските ни битки и борби са срещу други противници.

    1. Тогава жалко, че комунистите съвсем не ви мразят. Доколкото знам сте галеници на соц. доносници като Каролев. Нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40