attica

На 9 септември, серия от координирани спирания на работа и гладни стачки ще се проведат в затворите в цялата страна. Организирани от коалиция между борци за права на затворниците, синдикалисти и анти-расистки групи, стачките ще включват затворници от най-малко 20 държави като това представлява най-големия опит за организиране на лишените от свобода хора в историята на САЩ.

Тази мобилизация представлява мощен, дългоочакван удар срещу статуквото в държавата, която се превърна в най-лишената от свобода нация на земята. Идеята е да бъде отправено предизвикателство срещу масовото затваряне на хора и затворническо-промишления комплекс като цяло, като стачките ще бъдат съсредоточени по-специално срещу широкото използване на затворени работници. Организационния комитет на Работниците Лишени от Свобода(IWOC) описва кампанията като „призив за действие срещу робството в Америка.“

Избраната дата ще отбележи 45 години от въстанието от затворите в Атика (на снимката горе) – най-кървавия и най-известния затворнически конфликт в САЩ. През 1971 г. въстанието, в което се включиха 1300 затворници и което продължи пет дни, беше смазано от бруталната реакция на държавата и отне живота на десетки затворници и пазачи. Това въстание остави траен белег, но днес служи за вдъхновение на едно ново бунтовно поколение, израстващо сред много по-многобройното затворено население.

На 10 август, информационни кампании, свързани с предстоящите събития, както и демонстрации на солидарност се проведоха в Джорджия, Алабама, Мисисипи, Тексас, Вирджиния, Уисконсин, Оклахома, Мисури, Илинойс, Минесота, Калифорния и на други места.

В мобилизацията участват „Обществото на обикновените хора“(TOPS) , Движение Свободна Алабама (FAM), Движение Свободна Вирджиния, Движение Свободно Охайо, Движение Свободно Мисисипи, Нова Подземна Железница (CA), Бивши Затворници, осъдени и техните семейства (FICPFM), както и IWOC – организация на работниците затворници към анархо-синдиката Индустриални Работници на Света (IWW – Industrial Workers of The World)

FICPFM насрочи национална конференция 9-ти и 10-ти септември, така че да съвпадне с основните стачки, които също така са подкрепени и от Националната Адвокатска Гилдия.

Тези широко-координирани масови действия не се случиха за един ден; те са резултат от години на борба включваща хора от двете страни на затворническите стени. Показателно е, че именно затворените хора са тези, които поеха основната част от организицията на стачките, въпреки заплахите от страна на държавата.

Ако историята е показател, държавата ще направи всичко възможно за да ограничи медийното отразяване. Затова, организаторите отвътре и отвън залагат на комуникация чрез YouTube, Facebook и Twitter. Тази „революция“ няма да бъде предавана по телевизията, но информация за стачките ще бъде достъпна в реално време чрез социалните медии, въпреки усилията на длъжностните лица в затворите да я държат скрита.

Източник: The Influence 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40