57bfacdbc461888a2f8b45ec

Заместник вътрешния министър на Боливия, Родолфо Илянес беше отвлечен по време на преговори с протестиращите и пребит до смърт. Това се случва след продължаващи протести на членовете на Минните Кооперативи, при които полицията уби трима души.

Членовете на Минните Кооперативи протестират с искания за приватизация и сключване на договори с чуждестранни корпорации, които им обещават да налеят повече пари в сектора. Те също така се противопоставят на създаването на синдикални организации на работниците в техните фирми и против екологичните стандарти на правителството.

Правителството на Ево Моралес, което управлява странaта от 2006 година, проведе редица социални реформи, сред които национализация на голяма част от минния сектор чрез която до голяма степен прогони чуждестранните корпорации от минния сектор, който е един от основните стълбове на боливийската икономика. Правителството на Моралес използва приходите от национализацията за осъществяването на редица социални програми, което вдигна одобрението на боливийците за неговото управление до рекордни за страната нива. Въпреки връщането на голяма част от сектора в публични ръце, кооперативите бяха оставени да се самоуправляват независимо. В кооперативите работят около 85 000 души произвеждайки основно цинк, калай, сребро и злато.

Въпреки своето име, Боливийските Минни Кооперативи са далеч от това, което си представяме като кооперативно, управлявано от работниците предприятие. Те представляват по-скоро дребен семеен бизнес, който най-често е свързан с тежка експлоатация на работниците. Спадът на цените на добиваните суровини на световния пазар доведе до рязко свиване на доходите на собствениците на кооперативите, което е и основната причина за надигащото се недоволство.

40 души от протестиращите са задържани за убийството на зам. вътрешния министър на страната, сред които е и техния лидер, Карлос Мамани – президентът на Минните Кооперативи на Боливия. Ево Моралес заяви, че кървавите протести и убийството са провокация и опит той да бъде свален организиран от десните сили в страната, за които твърди, че са сред протестиращите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40