1403050_897130476974638_4737891242781444460_o

Делото срещу група активисти, обвинени, че са нападнали гръцкото посолство в Белград продължава вече 7 години.

На 25 юли тази година се отвори нова глава в тази съдебна гротеска – процес, когато съдия Горан Рамич постанови нови присъди за четирима от обвиняемите и оправда един. Ратибор Тривунац получи 8 месеца условна присъда с изпитателен срок от 3 години, а Иван Вулович, Саня Дойкич и Иван Савич бяха осъдени на по шест месеца условно с изпитателен срок от 2 години. Тадей Курепа беше оправдан.

Това не е краят на делото, тъй като обвиняемите ще обжалват този фарс, докато цялата „Белградска шесторка“ не бъде напълно оправдана по всички обвинения.

Припомняме, че на 3 септември 2009г., шест души (четири от които са членове на сръбската анархосиндикална инициатива – ASI) бяха задържани по подозрение, че на 25 август 2009г., в 3 часа сутринта, са боядисали А в кръг, символа на анархисткото движение, и са хвърлили 2 „коктейла Молотов“ по гръцкото посолство в Белград.

Шестимата бяха задържани през нощта и държани в ареста в продължение на 6 месец. Прокурор Слободан Радованович лично се намеси, за да поиска към обвиненията да се добави и такова за „международен тероризъм“. Прокуратурата се опита да замеси всички от синдиката (Анархо-синдикалистка инициатива, ASI) с намерение да ги класифицира като „терористична организация“. Благодарение на силния международен натиск, актовете на обществена подкрепа и медийното внимание към случая, те намалиха усилията за замесване на ASI.

Съдът реши да освободи анархистите по време на първия процес през февруари 2010г. и на 16 юни 2010г., съдията от Върховния съд Драголюб Герасимович реши, че обвинените трябва да бъдат оправдани по всички обвинения. Но това не бе края, а началото на един политически процес, който днес навлиза в своята осма година.

През април 2011г., ASI започна кампания срещу НАТО в рамките на която проведоха акции в периода 13-15 юни. Първият протест бе проведен пред Сава център в Белград. Този мирен протест беше обкръжен от полицията, която започна да псува протестиращите, след което цивилни полицаи брутално задържаха 8 души, 3-ма от които – членове на ASI. Веднага след забраната на протестите, членове на ASI бяха тормозени и задържани. Медийния линч включи и призиви към Апелативния съд да отмени оправдателните присъди на „Белградската шесторка“. Не беше изненада, че по-малко от две седмици по-късно, Апелативния съд прие жалбата на прокуратурата, отмени оправдателните присъди и върна делото на по-долната инстанция за нов процес.

Политическите обстоятелства, които съпровождат този процес продължиха и през 2015г. Ние няма да бъдем сплашени и няма да останем пасивни. Ние ще продължим да участваме в социални борби и да се застъпваме за създаването на войнствено синдикално движение базирано на принципите на взаимната помощ и прякото действие в борбата срещу държавата и капитализма.

Секретариат ASI
(Превод съкратен от оригиналния текст)

Източник: IWA/AIT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40