- Без Лого - https://bezlogo.com -

Умишленият палеж на културно наследство не е изненада

768x432

Очевидното вече стана ясно – огромният пожар, който унищожи четири бивши тютюневи складове в Пловдив, които са паметници на културата, е умишлен. Преди няколко месеца, друг от складовете беше съборен от частния собственик, въпреки неговата културоно-историческа стойност и протестите на пловдивчани.

През 2007 г. в сградата на бившия хотел и кино „Сердика“ имаше пожар. Ако не ме лъже паметта, избухна рано сутрин в събота срещу неделя. Нанесе точно толкова щети, колкото бяха нужни, за да се смени законно предмета на дейност. Тогава плановете бяха да бъде превърнат в търговски център. Схемата беше приложена под одобрителния поглед, а вероятно и ръководство, на тогавашният кмет на София и доктор пожарникарство Бойко Борисов. Десетилетие по-късно Борисов е безспорен лидер на родната политическа и мафиотска сцена.

Така че няма нищо учудващо, че проблемите с неудобни сгради се решават по подобен махленски начин, като случилото се с тютюневите складове в Пловдив. В този ред на мисли, много то патетичните коментари „в каква мутренска държава живеем“ са лицемерни, дори цинични. Защото идват от хората и медиите, които зорлем върнаха Борисов на власт.

Това е реалността, която искаха, това е, за което се бореха със зъби и нокти, това е, за което много от тях получават възнаграждение под формата на синекурни постове или финансиране на полу фиктивни проекти. Това е и каквото на практика продължават да крепят, въпреки виртуалните пози на възмущение.