endless_war-777

Както се и очакваше, Вашингтон се разбра с Ердоган, след като не успя да го махне. Това се стана ясно от новината, че с подкрепата на САЩ, Турция започва военна операция за изтласкване на ИДИЛ от Северна Сирия.

За всички останали страни в региона беше добре тези да останат скарани по-дълго време, но явно се бърза да се уредят отношенията преди изборите в САЩ. Недомисленият опит за преврат, меко казано имаше обратен ефект. Първо, позволи на Ердоган да се разправи жестоко с всякаква вътрешна опозиция и окончателно да тласне страната по пътя на ислямизацията. Второ, доведе до наддаване сред „големите“ кой ще използва променената ситуация, за да спечели предимство в региона.

Така на практика Ердоган получи всичко, което искаше. Икономическите отношения с Русия са възстановени, и много по-важно – явно е получил зелена светлина от САЩ и останалите „големи“ да направи така лелеяната „буферна зона“ в Северна Сирия, за да блокира обединението на кюрдските анклави. От много време се опитваше да постигне това с подопечните му „бунтовнически“ групировки, действащи на Север от Алепо, но не му се получаваше. Така САЩ удрят в гърба кюрдите, които им вършат мръсната работа във войната срещу ИДИЛ. Ситуацията е повече от абсурдна.

Само преди два дни заради конфликта между кюрдите и правителството в град Хасака САЩ заплаши, че ще сваля сирийски самолети, за да защити съюзниците си и своите военни действащи на терен. Същевременно от вчера Турция обстрелва същите тези съюзници на САЩ редом с ИДИЛ, но САЩ не се възмущават, а правят съвместна военна операция с Анкара. По-рано тази година про-турските групировки в Северна Сирия, подкрепяни неофициално и от САЩ, водеха мащабни боеве с официално подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“. Това беше отразено широко дори в щатската преса със заглавия „Подкрепяни от Пентагона бунтовници се бият с подкрепяни от ЦРУ бунтовници“ и „Америка е в прокси война със себе си в Сирия“:

Ел Ей ТаймсЧикаго ТрибюнБъзФийд

Мисля това демонстрира достатъчно ясно за какво недомислие, безумие и хаос става въпрос в близкоизточната политика на световния хегемон. Затоплянето между САЩ и Турция ще има последствия и у нас. Като за начало очаквам евро-атлантическите клакьори рязко да намалят критичните коментари за Ердоган, за когото откриха чак миналия месец, че е кофти човек. Вероятно и Местан ще изпълзи от дупката, в която се скри последните седмици. Ако не той, то някои друг ще поеме ердоганските операции в България, които бяха спънати по стечение на обстоятелствата. Другите последствия ще са още по-сериозни – още повече бежанци, още повече джихадисти, още повече терор, още повече война.

One thought on “Хаос и безумие в Близкия Изток”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40