Burning_Man_2015_Galen_Oakes - 157 of 168

Повечето от вас вероятно са чували за един от най-мащабните DIY фестивали в света, като всяка година събира десетки хиляди души от цял свят в пустинята Невада. От своето зараждане през далечната 1986, Горящия Човек(Burning Man) е инкубатор за радикални политически идеи и практическа арена за взаимопомощ, кооперативизъм, самоорганизация, пънк, рап, рок и най-вече електронна музика.

През последните години започна процес на комерсиализация на фестивала, като голяма част от политическия заряд и идеята на фестивала започна да се размива в самоцелни и луксозни партита, а пустинята се превърна в притегателна точка за хиляди новобогаташчета от Силиконовата долина и глезени либертарианци искащи да се почувстват като бунтари. Критика на комерсиализацията и причините за нея можете да прочетете в тази статия на Jacobin Magazine.

„Горящия Човек“ не е изключение. Тази тенденция се разгръща в световен мащаб и подрива множество алтернативни  инициативи. България също не бе подмината, например с комерсиализацията на Беглика Фест.

Но тази комерсиализация и обезличаване на автономните проекти не остава без ответен удар. Тазгодишното издание на „Горящия Човек“  доказа това.  Последните години, като гъби се нароиха луксозни лагери, които използват нает персонал като готвачи, строители и охрана. Много от старите „горелки“ заявиха, че това е предателство към духа на „радикална самодостатъчност“, която е крайъгълен камък на фестивала от самото му зараждане.

burning-man-girl-2

Гневът се отприщи срещу един лагер, наречен „Бял Океан“, който бе домакин на световно известни диджеи, които пускаха на бутикова сцена.

Лагерът се появи за пръв път на „Горящия Човек“ преди три години и неговите създатели включват британския DJ Paul Oakenfold и син на руски милиардер.

Тази година, той бе атакуван от активисти, които го наводниха, изпочупиха луксозното оборудване и прерязаха електрическото захранване, като обявиха, че това е атака срещу „богатите паразити“.

Голяма част от Burner-ите подкрепиха атаката, като един от организаторите заяви, че „‘атаката е логична, тъй като богаташките лагери са затворени, не допускат външни лица и противоречат на идеята на фестивала“.

Друг от старите „горелки“, Tony Wichowski заяви: „“И така, революцията започна. Ние ще си върнем „Горящия Човек“ обратно от класата на паразитите, обратно от техно туристите.  Ще върнем „Горящия Човек“ обратно на хората. Тази атака не беше голяма, но е едно чудесно начало.“

 

2 thoughts on “Атака „срещу богатите паразити“ беляза фестивала „Горящия човек“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40