asdfasfasfa

Събитията от последните дни и седмици смело могат да се определят като „още много от същото“. По света и у нас, политическия елит и верните му народни маси са твърде заети да дълбаят дъното за да им остане време да спрат и да се огледат, поне за да видят докъде са стигнали.

Виктор Орбан обяви, че ще строи втора стена. Но да не си помислите, че е останала някаква част от сръбско-унграската граница незапечатана от унгарското правителство… нее. Просто пред вече съществуващата стена, Орбан вдига още една. И тъй като освен милионите от бюджета, които преливат в джобовете на частните компании, които строят стените и в джобовете на администрацията, която „урежда цялата работа“, всяка нова стена вдига рейтинга на строителя й с по няколко процента.

Всъщност строенето на стени постепенно се превръща в най-лесния буустър за рейтинг, наред със състезанията по изразително четене на анатема срещу мигрантите.  Няма себеуважаващ се европейски политик, който да не иска да участва в новия кръстоносен (по-скоро кръстословен) поход срещу тези архи-врагове на европейската цивилизация. Все пак на карта са поставени европейските ни ценности … които не харесваме…. освен ако мигрантите не ни ги застрашават… за което ще си платят скъпо!

След сбиването между мигранти в лагера в Харманли, българските властници обявиха, че ще построят затвори за мигранти, които ще бъдат наречени „центрове от затворен тип“ защото важно е как ще ги наречем, а не какво са. Обществото ликува, макар че концентрационните лагери едвали са най-жестоката мярка, която може да приложена срещу „платените, джихадистки орди нарочно нарушаващи свещената българска граница за да осъществят тайния план за ислямизация на Европа“. Това първо, че вече е правено (лагерите от затворен тип в нацистка Германия) и второ, изтезанията и побоите извършвани от полицаи и надзиратели в тях се прикриват и така обществеността не може да им се порадва.

В същото време, един български патриот успя да постигне невъзможното – да състави по-националистически учебник по история от ултра-националистическия официален такъв. Или както той сам описа Делото си  – „аз като Бенковски мога да кажа – в сърцето на тирана отворих такава люта рана, която нивга веч не ще да заздравей“.  Перманентно възрожденски настроените българи във фейсбук отиоха дори по-далеч – авторът, Костадин Костадинов(Сапуна), бе канонизиран като „новия Паисий“.

download

Похитителя на бялата Златка, Камен Попов пък се кандидатира за президент, като за вероятен вицепрезидент се спрягало името на ловеца на бежанци и супер герой – Динко. Но тази новина беше заглушена от мега новината, че самият Бойко Борисов щял да участва, като кандидат президент на скромните ни избори … след 5 години.

Властници, медии и покорните им маси играят усърдно танца на национал-популизма, при който политиците громят мигранти, строят стени, концентрационни лагери  и събличат мюсолманки, а екзалтираната тълпа едва успява да преглътне възторга си и да изкрещи – „още!“.

В същото време, същите тези властници (включително нашите родни такива) продължават да продават оръжие на джихадистите в Близкия Изток, да осигуряват политическа легитимност на ислямистки режими, като този на Ердоган, както и на режима на семейство ал Сауд – който е основен източник на финанси и разпространител на уахабизма, салафизма и т.н. джихадизъм.

Същите тези властници в момента дирижират координирана атака срещу кюрдите, единствената демократична секуларна сила газеща джихадистите на терен. След като кюрдите освободиха от джихадистите град Манбидж преди 2 седмици, с цената на стотици жертви – всички големи сили участващи в гражданската война решиха да прогонят кюрдите и да въстановят ислямисткия контрол над града.

Така наречената „Свобдна Сирийска Армия“ подкрепена от джихадистки групировки, като Нур Ал-Дин ал-Зенки, Файлак ал-Шам (Легионът Шам), бригада „Султан Мурад” и Джабхат Фатех ал-Шам (с предишно име Ал Нусра – сирийския клон на Ал Кайда) – всички те салафистки/ ислямистки групи, подкрепена с военни части на турската армия и въздушните сили на САЩ, с мълчаливото съгласие на Асад и Русия, започнаха операция „Щитът на Ефрат“ срещу освободения от кюрдите град Манбидж и региона.

Докато общественото внимание не се насочи към корените на проблемите, то тези проблеми ще продължат да съществуват и да се задълбочават. Защото емигрантската криза и войната в близкия изток са удобни за всички властници. Истерията покрай мигрантите се превърна в неизчерпаем източник на политически дивиденти, за сметка на задълбочаването на хуманитарната катастрофа за милиони и моралната деградация на европейските общества. В същото време, социалните проблеми, които изпотяваха европейските властници допреди няколко години са изтикани в ъгъла, а протестите срещу тях забранени в условията на „перманентно извънредно положение“ .

Войната е безкраен източник на печалби за оръжейната индустрия , далавера в която всички властници традиционно са натопили мазните си пръсти от край време, а проблемите в Близкия Изток продължават да се заплитат в един кървав омагьосан кръг, чиито край не се вижда в обозримо бъдеще. За съжаление, прогнозите са мрачни и това е реалността с която ще бъдем принудени да живеем в ерата на пост-„войната срещу терора“.

One thought on “Кратък политически преглед”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40