atticabankoccupation

Четвъртък, 13 октомври 2016г, членове на анархистките колективи „Рубикон“ и „Неа Филаделфия“, окупираха корпоративното седалище на банка „Атика“ в квартал Колонаки, Атина.

„За последните 7 години от избухването на капиталистическата криза, милиони хора в Гърция не могат да покрият основните си нужди:

повече от 40% от гърците все още живеят под прага на бедността,

45% от пенсионерите, които са работили през целия си живот получават пенсии под 665 евро (т.е.. под прага на бедността),

52% от домакинствата оцеляват от пенсията на някой в семейството,

докато 23,2% от населението е безработно,

Гърция получава огромни заеми от кредитори, които вместо да бъдат инвестирани в хората или в здравната система, постоянно се дават на банките, така, че те да могат да продължат да предоставят кредити. Това означава, че гръцкият народ плаща за капиталистическата криза с кръвта си (и ще продължава да плаща за идните десетилетия), както и за това, банките да продължават да са на печалба.

Фактът, че банките представляват основна част от конструкцията на капиталистическата система е ясен на всички. Фактът, че банките са просто още един инструмент в арсенала на икономическата и политическата система, която ги използва, за да ограбва трудещите се класи, не е изненада за никого.“

От двата анархистки колектива публикуваха и списък , съставен от имена на компании, които са получили кредити, за да увеличат капитала на банката (зад тези фирми стоят имена като Кокалис, Боболас и други „уважавани капиталисти“)

Intracom: получи 1,252 mllion евро и инвестира € 2,252,000 в АМК
Intrasoft: получил 1,000 милиона евро и инвестира същата сума
J & P Avax: получи 12 милиона евро и инвестира същата сума
Silaver Development Ltd: получи 8 милиона и инвестира същата сума
PAP Energy Wild Energy S.A. Parks: получи 6,0 милиона евро и инвестира същата сума
Anatoli S.A.: получи 4,2 милиона евро и инвестира същата сума
Ionis развитие SA: получи 4 милиона евро и инвестира същата сума
Aktes KRITIS SA: получи 1,8 милиона и инвестира същата сума
Greece Plastic SA: получи 2,0 милиона евро и инвестира същата сума
Mouchalis SA: получи 2,0 милиона евро и инвестира точно същата сума
Themeli строителна фирма: получи 2,00 милиона евро и инвестира 1,5 милиона
Personal care: получи 1,00 милиона евро и инвестира същата сума
Perseus SA: получи 3.00 милиона евро и инвестира същата сума
FG Европа: получи 7,9 милиона евро и инвестира същата сума
Staff SA: получи 900 000 евро и инвестира същата сума
Ergodynamiki Patron Technical SA: получи 300 000 евро и инвестира същата сума

Цикълът е очевидeн и безкраен – Меморандумите са следвани от кредити, които или са използвани за да се изплатят предишни дългове или са давани на банкерите под предлог, че са спасителни пакети. В проследяването на потока на капитала, виждаме нов кран, който се отваря от правителството по очевидни причини. В същото време, когато доходите на населението отново намаляват, тези във властта, безсрамно и скандално подкрепят собствената си банка.

Банковите институции представляват стълбове на капитализма и съществуват за финансова подкрепа на капиталистическата система, експлоатация и политика. Бертолд Брехт е казал „Какво е ограбването на банка в сравнение с основаването на банка?

НИТО КРАЧКА НАЗАД!

Анархистки колектив Рубикон
Анархистки колектив Неа Филаделфия

Източник: insurrection news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40