cuqfnvwuaaask2p

Битката за Мосул ще започне до броени часове. Въпросителната не е дали Ислямска Държава ще бъде победена, ясно е, че на тези изверги вече им е подпечатан пътния лист към девиците, а какво ще стане след това?

Оформят се два противостоящи си лагера: САЩ, Турция и Кюрдската автономия в Ирак (кюрдите на Барзани), от едната страна, Иракското правителство, иракските шиити и ПКК, от другата… В момента всички тези различни и противостоящи си военни сили са събрани накуп на няколко десетки квадратни километра.

В същото време, кризата между Багдад и Анкара заради присъствието на турски войски на иракска територия ескалира. След като двете страни привикаха взаимно посланиците си, Ирак поиска и извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Стремежът на Турция да засили военния си контрол над териториите с кюрдско население в съседни държави рискува да създаде нови фронтове в и без това разкъсвания от войни регион.

В Мосул, Ислямска Държава разполага с около 10 хиляди бойци, които са изградили три отбранителни линии. Освен това, най-вероятно града и околностите са минирани от джихадистите. В същото време, само иракската армия е съсредоточила 68 хиляди души, с много бронетехника и всякаква артилерия.

Към момента, шиитското „Народно опълчение“ е пратило 15 хиляди бойци с 200 бронирани машини за щурма на Мосул. Тук изобщо не включваме в сметките сунитските милиции, ПКК, Пешмергите, турските части, американските, френските, британските командоси и постоянната въздушна подкрепа.  Бомбардировките над града вече се провеждат с пълна сила и без прекъсване.

cuq_jnlwgaavqfc

YBS, милицията на йезидите, заяви, че ще участва в превземането на Мосул, за да отмъсти за геноцида срещу йезидските селища извършен от ислямистите през лятото на 2014г. Те ще се бият редом с HPG (което е наименованието на милициите на ПКК) и YJA Star (женските отряди на ПКК).

При това съотношение на силите, въпреки фанатизма на халифатаджиите, напълно възможно е обсадата на Мосул да приключи и за 10-тина дни. Въпросът е дали различните групи участващи в щурма, няма да се сбият по между си, още преди да падне града…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40