„Ковачки, свободен си! Ние поемаме ръководството!“

159-02-01-kare-hristo-kovachki

Вече трети ден, миньорите от рудник „Бабино“ в Бобов Дол държат в шах енергийната мафия в лицето на частните концесионери на мините свързани с олигарха Ковачки. Три дни под земята, при 40 градусова температура, задух и подложени на всевъзможни психологически и физически атаки, миньорите продължават да държат фронта и да отстояват справедливите си искания до край! Петима вече бяха изнесни с линейка поради влошено здравословно състояние.

След първоначалното стъписване от факта, че работниците могат да се самоорганизират и да търсят правата си, шефовете бързо се окопитиха и насочиха срещу работниците цялата си машина за тормоз и шантаж. Частния произвол се развихри с пълна сила – първо, обявиха, че мината работи на загуба за което били виновни миньорите  и затова нямало да получат заплати. После обявиха, че ще платят заплатите само на миньорите, които не стачкуват под земята в опит да разделят работниците и да разбият солидарността.  След това, изпълнителния директор на мината заплаши, че ще съди стачкуващите за пропуснати ползи, а вечерта в рудник Бабино бе прекъсната вентилационната система, за което миньорите подозират ръководството действащо в отчаян опит да спре въздуха на протестиращите и да ги принуди да излязат от земята. Държавата стои безучастно и безмълвно пред силата на олигархията, която мачка стотици работници и техните семейства пред очите на цялото общество.

Но сметките им излязоха криви. Миньорите устояха на психологическия и физическия тормоз и все още са под земята, обединени, а техните колеги продължават блокадите пред мината, които се разрастват с всеки изминал час.

В духа на тези събития, ние искаме да се обърнем към собственика на мините и феодален владетел, г-н Ковачки:

„Г-н Ковачки, вашите галеници от ръководството на мините твърдят, че те работят на загуба. Ако това действително е така, то затова сте виновни именно вие, а не работниците! Когато изкарвахте милиони печалби от тези мини, вие не искахте да делите печалбата с миньорите нали? Защо очаквате сега миньорите да делят загубите с вас? Но не се притеснявайте за това, защото трябва да знаете, че работниците са великодушни, г-н Ковачки. Те виждат, че мините, работещи на загуба, от които вие толкова се оплаквате са тежко бреме за вас и са готови да ви помогнат, като ви освободят от него. Идете си г-н Ковачки, свободен сте! Ние, работниците поемеме ръководството. Но не си помисляйте да трошите и да разпродавате машините на излизане. Тези машини не са ваши, те ви бяха подарени, а сега се връщат обратно при истинския им собственик. Вие ще поемете ангажимент да изплатите и всички задължения на предприятието, г-н Ковачки. Приемете този жест като изплащане на обезщетение към обществото за милионите левове държавни субсидии, които вие получихте през годините, докато експлоатирахте работниците и тровехте въздуха на семействата им. Не се назландисвайте за някаква компенсация г-н Ковачки, защото вие нарушихте договора за концесия многократно, и това на което можете да се надявате е съд и справедлива присъда. Ние, работниците ще задържим всичко и ще премахнем феодализма, който вие наложихте в нашия край, като го заменим с едно демократично управление на предприятието в което работниците, заедно с цялата общност ще участват наравно. Без шефове и лакеи! Само така ние ще осигурим достоен живот за нас и нашите семейства. „

– от работници съпричастни с борбата на миньорите

 

Абонамент за известия при нови коментари на тази публикация

2 коментара

  1. Pingback: Киряк Стефанов Стефчов

  2. Pingback: Тодор Василев

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40