bobov-dol-207684-810x0

13октомври 2016 г. Цветомир Тодоров

„Шефът на мината в Бобов дол заяви, че заплатите за август ще бъдат преведени, ако се подпише споразумение миньорите да излязат от шахтите. Но после ги чака иск.” Нахално и подло. Да не говорим, че е лъжа. Но да не го съдим мерзавеца. Това е неговата работа, да лъже, да маже и да мачка по-слабите.

Какво обаче реално би гарантирало на миньорите споразумението, което им предлагат? Може ли то да бъде гаранция, че заплатите за септември някога ще им бъдат платени? Или пък, че някой, някога ще им върне незаконите удръжки, които ръководството е налагало по свое усмотрение години наред? Впрочем последното е масова „наказателна” практика на безброй работодатели в България. Може ли каквото и да било споразумение да компенсира лихвите към кожодери-лихвари, към които като към ангели–спасители са принудени да се обръщат всички, които са оставени месеци без заплати от „национално отговорния” ни капитал? Ще компенсира споразумението якой мачканото години наред достойнство на миньорите? Или нещо много по-банално – кой и как ще гарантира, че след съкращението, работниците ще получат своите обезщетения? Държавата ли?

Ето какво мисли Държавата: 12 октомври 2016 г. – „Държавата не може да се намеси пряко в спора между работници и работодатели в Мини „Бобов дол”. Това са думи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Нима наистина така мислите, г-жо министър? Това е лъжа и Вие го знаете. Защото Държавата е можела да се намеси многократно досега, за да нямат миньорите този проблем, за да не се чудите и Вие как да замазвате ситуацията в медиите. Само че практика май е министри като Вас по-скоро да създават проблеми, отколкото да ги решават. Иначе сте права – в момента нямате пряка отговорност по решаването на горещия конфликт. Къде обаче бяха регулаторните и контролни органи на Държавата до сега? Защо Вие и Вашите колеги от останалите ресорни министерства не сте разнищили подлеца концесионер и работодател от глоби? Или ако глоби е имало, но те са били малки, за да го възпрат от робската експлоатация, както твърдите, защо не сте инициирали законова промяна? Защо не направихте глобите достатъчно големи? Вие имате законова инициатива за това.

Ваша задача, г-жи и г-да министри, е да направите Държавата ефективна, а не при всеки случай да обяснявате как тя, Държавата нищо не може. И не Държавата, а Вие нищо не можете. Или не искате. А ако имате желание – ето още няколко идеи. Направете нещо за да преразгледате договорите за наем на ДЪРЖАВНИТЕ мини, подарени за ползване на г-н Ковачки. Направете същото и за други неговите концесии. Защо не и за някои други „национално отговорни” концесионери? Сигурен съм тук работа ще има и за прокуратурата. Тя също е Държавата.

Един реторичен въпрос към „Държавата”. Когато казуса „Бобов дол” приключи, ще направи ли нещо Държавата за миньорите, които ще останат без работа? Или и тогава Вие, дами и господа, които толкова обичате да говорите от името на Държавата, тя ще е доволна да види същите тези хора семействата им като щастливи емигранти, и доволно да отчете, че безработица в България за пореден път е намаляла?

Както сега, след успеха на миньорския протест, след три дни в забоите, Държавата се опитва да си припише успеха им, намеквайки, че само намесата на Борисов е принудила Ковачки да отпусне пари…

4 thoughts on “Мини Бобов дол и държавата”
  1. Илия Троянов: Всеки от нас е в състояние да окаже съпротива

    На представянето на романа „Власт и съпротива“ (изд. „Сиела“) писателят Илия Троянов отговори на многобройните въпроси на присъстващите. Публикуваме част от отговорите, както и думите на модератора на срещата, главния редактор на „Портал Култура” Тони Николов.

    http://kultura.bg/web/%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%bf%d1%80/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40