- Без Лого - https://bezlogo.com -

Миньорският бунт в Бобов Дол продължава

i470086_w686_h371_p1

Вчера сутринта, 120 миньори от рудник „Бабино“ на Мини „Бобов дол“ започнаха пряко действие срещу управата на мината, като влязоха в забоите и заявиха, че няма да излязат. Те поставиха своите искания, които са срещу съкращението с 22-23% на работните им заплати от август, за пълно изплащане на ваучерите за храна, които не са плащани от месец март, както и срещу спекулациите относно неясната съдба на рудника. От месеци насам неформално се говори за затварянето на рудника „Бабино“ и за съкращението на 600 работници, но управата продължава да не излиза с официално изказване по темата. Отново с недомлъвки се говори, че част от съкратените „може и да бъдат прехвърлени на други обекти“. Тези спекулации и неясноти представляват гавра със съдбата на работниците и техните семейства, които са държани в положение на постоянна несигурност за своя доход и бъдеще. В съчетание с неизплатените заплати и ваучери, тази гавра показва за пореден път безпардонността на частния наемател (Ковачки) на мините и безхаберието, с което те са управлявани.

Възможно е, разпространението на слуховете за съкращения да е умела политическа игра от страна на Ковачки, който се опитва да се възползва от предизборния период за да изнудва държавата чрез създаване на безредици. Но дори и случаят да е такъв, то миньорите успяха да развалят сметките на едрия бизнесмен, като поеха организацията на стачните действия в свои ръце и отказаха „съдействието“ на контролираните казионни синдикати.

Бързо след започването на ефективните протестни действия, представители на казионния синдикат пристигнаха в мината и в тясно сътрудничество с управата започнаха да убеждават работниците да прекратят справедливия си протест и да оставят преговорите на тях. Миньорите не се поддадоха на този шантаж и останаха под земята. Те много добре знаят каква игра играят казионните синдикати и чии интереси всъщност защитават. Миньорите могат да разчитат само на солидарността помежду им, както и на солидарността на другите работници, които в момента събират пари за да им изпратят храна под земята.

Управата още вчера преведе над 62 хил. лв. от неизплатените ваучери в опит да успокои страстите сред миньорите и да ги накара да излязат, но те не се оставиха да бъдат заблудени и остават под земята до пълно изпълнение на техните искания, основното от които е получаване на яснота относно затварянето на мината. Днес, ръководството на „Въгледобив”  е изпратила писмо до Министерство на енергетиката с което оттегля уведомлението за закриване на рудник „Бабино”. От казионния синдикат веднага започнаха да разпространяват тази новина и да убеждават работниците, че това означава, че мината няма да бъде закрита. Дали това не е поредния шантаж и прах в очите предстои да разберем съвсем скоро. В момента, миньорите все още са под земята и нямат намерение да излизат преди изпълнението на техните искания.

Поредния миньорски бунт ни кара да се замислим, докога ще позволим частния произвол на богопомазани бизнесмени като Ковачки да властва над съдбите на работниците и техните семейства. Крайно време е да осъзнаем, че атаката срещу миньорите е атака и срещу всеки един от нас.

asdasd