cambodian-garment-workers_main1

Хиляди работници от шивашките фабрики на големите западни марки ZARA, H&M, BENETHON и GAP в Бангладеш организираха стачка с искане за повишаване на заплатите. Работниците в момента получават еквивалента на 67 долара на месец.  Te успяха да блокират около 85 фабрики в Дака, предградие Ашулиа, което е центъра на шивашката индустрия в Бангладеш.

Някои от фабриките възстановиха производство, след като хиляди работници бяха уволнени от ръководствата заради предполагаемата им роля в протестите, обявени за „незаконни“ от страна на полицията. Според шефа на индустриалната полиция, Мостафизур Рахман, уволнените са около 1600 души, но от „Индустриалната федерация на работниците в текстилната индустрия“  заявиха, че повече от 3500 работници са били уволнени досега за да бъдат „смазани протестите“.

От ръководствата на фабриките заявиха, че продукцията във всички 85 фабрики, които останаха затворени от 21 декември е била възобновена тази сутрин и продължава без никакви прекъсвания, но посещаемостта на работниците е ниска.

Работниците от своя страна обявиха, че много от колегите им не искат да се върнат на работа защото се страхуват от арести, тъй като управата на заводите и полицията са започнали няколко дела срещу над 1500 работници.

„Много работници са в нелегалност, за да избегнат тормоз, полицейско насилие и арести като в същото време, полицаи и активисти на управляващата партия Авами атакуват къщите на работниците всяка вечер.“ – каза генералния секретар на синдиката на текстилните работници Рухул Амин.

Началника на полицията в Дака – Шах Мизан Шафур Рахман заяви, че 22 души са били арестувани, след като заводските власти са завели дела срещу стотици работници за участието им в стачката.

Фабричното производство беше възстановено едва след намесата на премиера на Бангладеш – Шейх Хасина.

Производството на облекло в Бангладеш съставлява около 77 на сто от износа на страната и в него работят над 3,6 милиона работници. То е арена на чести работнически протести срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.

 Текстилната индустрия в страната привлече международно възмущение след като 1130 души бяха убити, когато фабричния комплекс „Rana Plaza“, в който се трудят хиляди работници, се срути през 2013г.

Източник: IndianExpress

One thought on “ZARA, H&M, BENETTON и GAP уволниха над 3500 работници, поискали увеличение на заплатата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40