Встъпването на новия американски президент Доналд Тръмп бе съпроводено от многохилядни протести в столицата. Протестиращи опитаха да блокират улиците, по които минава официалното шествие и влязоха в сблъсъци с полицията. Над 100 души бяха арестувани, има и ранени полицаи. В протестите участва силен анархистки, анти-капиталистически блок, съставен от над 500 души, които атакуваха символи на капитализма и ченгетата.

Президентът на крайно-дясната организация National Policy Institute, Ричърд Спенсър беше нокаутиран докато даваше интервю по улиците на Вашингтон. Ричърд Спенсър е едно от известните лица на „alt-right“ движението в САЩ, което проповядва „бяло превъзходство“ и „мирно етническо прочистване“.

Проруските, както и десните консервативни медии веднага заляха ефира с конспирации и жалване, че протестите са платени то Сорос и дори, че в САЩ се готви майдан по подобие на украинския сценарий. Естествено, коментаторите и защитниците на Тръмп удобно пропускат факта, че същите протестиращи (анти-капиталистическия блок и анархистите) организираха редица протести срещу управлението на Обама. Най-пресния от които беше посрещането, което анархистите устроиха на Обама в Атина. Пропускат удобно и факта, че така наречения „борец срещу статуквото“ Тръмп вкара в своята администрация най-големите нео-либерални гурута, шефове на корпорации като Exxon Mobile, позакъсали финансови акули от Голдмън Сакс, както и редица личности известни с анти-екологичните и анти-социалните си позиции.

Действително, изборът на Хилъри щеше да означава войнствена външна политика и неолиберализъм, пробутвани чрез мека либерална реторика, но възхода на Тръмп и подобните му ни обещава абсолютно същото. Само че съпътствано с религиознo и етническо противопоставяне и национал-популистка реторика.

Идването на Тръмп на власт, не застрашава статуквото, а напротив. Той е неговият най-нов и най-мощен изразител, както лесно можем да разберем, когато видим програмата му и членовете на екипът му. Тръмп е символ на новата вълна авторитарен капитализъм, която идва да измести либералния консенсус, както в САЩ, така и в Европа.

  

One thought on “Протести и безредици по време на встъпването в длъжност на новия американски президент”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40