Площ от 2480 км², обхващаща 197 села, десетки махали и крепостта Джабар беше освободена в Западна Рака по време на втората фаза от операция „Гневът на Ефрат“.

Бойците от операция „Гневът на Ефрат“ проведоха пресконференция, за да съобщят балансовия отчет на тяхната операция в Западна Рака, която започна на 10 декември 2016 г. обявявайки, че 260 членове на Ислямска държава са убити, а 18 други са заловени живи досега.

Временното събрание на Рака, Северносирийската федерация, Движението за демократично общество, председателят на Изпълнителния съвет в Кобане Енвер Мюслим, други администратори на кантоните, както и командирите на Сирийските демократични сили (СДС) Талал Али Сило, Рожда Фелат и Абдълкадир Хивдили се присъединиха към пресконференцията, която се проведе в село Хаджи Ели на брега на река Ефрат на изток от Тишрин Дам.

Представители на десетки подразделения, в това число и на Визе, която е чадърна организация на 28 арабски подразделения и съставлява най-голямото подразделение в Рака също взеха участие в пресконференцията и дадоха послание за подкрепа към Сирийските демократични сили (СДС).

Говорителката на операцията Джихан Шейх Ахмад прочете прессъобщение и каза, че втората част от операцията за освобождението на Рака, която започна на 10 декември 2016 г., продължава, отговаряйки на призивите на жителите на Рака. По-долу е цялото прессъобщение:

Площ от 2480 км², обхващаща 197 села, е освободена

„По-долу са показани постиженията, които са направени по време на втората фаза от операцията, започната от Военния съвет на СДС, за да се сложи край на терора на Ислямска държава:

1. Площ от 2480 км², обхващаща 197 села, десетки махали, историческата крепост Джабар и стратегически хълмове беше освободена. Като цяло площ от 3 200 км² беше освободена по време на операцията за освобождението на Рака от 5 ноември 2016 г. Общо 236 села, десетки махали и стратегически хълмове бяха освободени. Град Рака беше обграден от запад и от север.

Убити са 260 членове на Ислямска държава, 18 са заловени живи

2. Нашите сили са взели телата на 115 от 260-те членове на бандата на Ислямска държава, които бяха убити, а 18 терористи са заловени живи. Много оръжия, амуниции и военни превозни средства бяха иззети. 40 коли бомби бяха неутрализирани, много от които бяха унищожени от безопасно разстояние, а някои бяха взети от силите ни.

3. Хиляди цивилни в Западна Рака бяха спасени и евакуирани в зоните за безопасност. Гражданите върнаха домовете си след операциите по прочистването на мините в селата, получавайки помощта от която се нуждаят.

2500 нови бойците се присъединиха към СДС

4. 2500 нови бойци се присъединиха в нашите редици от началото на операцията. В рамките на международните споразумения новите попълнения получиха нужното обучение.

5. 42 бойци, 3 от които чужденци (граждани на Британия, Канада и САЩ), паднаха като мъченици в операция „Гневът на Ефрат“. Нашият съюз се засили, когато кръвта на тримата бойци от Асирийския военен съвет се смеси с кръвта на техните кюрдски и арабски другари.

Благодарности на жителите на региона

Като ръководители на операция „Гневът на Ефрат“ искаме да благодарим на жителите на наскоро освободения регион за тяхното топло посрещане и подкрепа към нашите бойци. Отново ще повторим обещанието си, че винаги ще ги защитаваме и подкрепяме. Няма да се отметнем от него без значение какво ще ни коства.

Призоваваме жителите на региона да се присъединят към СДС, да създадат свои събрания и да защитават земята си. Също така искаме да благодарим на международната коалиция и нейните експертни звена за придружаването ни на бойното поле.

Благодарности на администрацията на Кобане

Искаме да благодарим и на институциите от администрацията на демократичния автономен кантон Кобане и на силите за сигурност за тяхната подкрепа към цивилните от освободените зони. Подчертаваме, че ще постигнем повече победи до освобождението на Рака и края на тероризма в Сирия.“

Източник: anfenglish.com/news/balance-sheet-of-the-operation-wrath-of-euphrates-announced

Превод: Революционната борба по света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40