Вече почти месец родилното отделение в Солефтея, Швеция (Sollefteå) е окупирано. Причина за окупацията е решението на властите за неговото закриване, заедно със спешната клиника, като тези действия идват след серия от заплахи и закриване на здравни заведения, най-вече в селските райони. Закриването следва тенденцията на систематични съкращения в сферата на репродуктивните грижи, които се извършват не само в цяла Швеция но дори още повече, в световен мащаб. В тази статия ще разгледаме как новите форми на организация, създадени в северната част на Швеция, играят важна роля в създаването на това, което вече се превърна в мощна мрежа от социални движения, които работят заедно срещу политиката на строги икономии и неолибералните реформи, които унищожават жизненоважни институции в Швеция. Одален (Ådalen) е голям селски район, където жителите успяха да разпространят и да се обединят около общ политически анализ. Да разгледаме този опит, от гледна точка на транснационалната социална стачка означава да подчертаем неговото политическо значение като пример за социална борба, но и да обсъдим как тези специфични местни форми на действия могат да бъдат разширени и свързани с борбата срещу унищожението на социалната система в глобален мащаб.

С други думи, този вид опит ни показва, че е важно да се работи на местно ниво в транснационална рамка както на анализа, така и на практиките, с цел комбиниране на местните борби с политическа инициатива срещу неолибералната система като цяло. На 31 януари 2012 г., жителите на град Доротея в северната част на Швеция, окупираха местната обществена болница за да протестират срещу закриването на спешната помощ.

След три години на окупация, смяна на общинския съвет и първия индикативен референдум проведен в района, в крайна сметка облатната управа се предаде. Всички здравни заведения бяха възстановени. Сто и петдесет километра южно, в друг окръг, друг пакет от строги икономически реформи е насочен срещу гореспоменатите селски периферни зони на Швеция.

Днес, пет години след началото на окупациите в Доротея, на 30 януари 2017 г. стотици жители на Одален (Ådalen) се изсипаха във фоайето на местната болница (SollefteåHospital) и обявиха началото на окупация в знак на протест срещу предстоящото закриване на родилното отделение.

Окупацията на родилното отделение в болницата Солефтея (Sollefteå), точно както въстанието в Доротея, съвсем не е спонтанна отправна точка за организиция. На първо място, в Доротея има това, което може да се нарече, силна местна традиция на съпротива срещу централната власт, използваща форми на гражданско неподчинение като инструмент. През 1970 г. общината става епицентър на вълна от самоорганизирани стачки в горската промишленост. Пак там в средата на десетилетието, общинско сливане бе блокирано от граждани, които окупираха общинската сграда и проведоха гладни стачки.

Освен това, окупации имаше и през 2012 г., заедно с безброй демонстрации и други форми на натиск, в които се мобилизираха, както местни, така и хора от съседни окръзи срещу пакета от съкращения прокарван от местната власт, наречен „Проект баланс“.

Такъв беше и случаят в Sollefteåand Ådalen, където болницата беше заплашвана отново и отново в продължение на повече от десетилетие. Така, когато конфликта започна през есента на 2015 г. – въпреки факта, че на власт бяха социалдемократите с техните обещания да запазят трите болници в региона, гражданите вече бяха подготвени. Наред с другите неща, вече бе започнала широка дискусия в социалните медии, където местните жители обсъждаха последиците от бъдещите съкращения.

Одален (Ådalen) има история дълбоко белязана от ролята на региона в успехите на шведското работническо движение през началото на 20в. Именно там, пет души бяха застреляни през 1931 г. от военните по време на стачка, която представляваше нещо като кулминация на надпреварата във въоръжаването между капитала и труда, и която доведе до това, което днес наричаме „шведския модел“ (регламентирани преговори между социалните партньори чрез така наречените колективни трудови договори).

Въпреки десетилетията разделящи военните разстрели от 1931 г., и реалната заплаха за живота на хората идваща от различните съкращения в  болниците днес –  хората определено свързват двете събития в своята колективна памет. Така че не бе изненада, когато първата от няколкото масивни демонстрации, през октомври 2015 г., премина под историческия лозунг – „Одален въстава!“.

Днес, година и половина по-късно, движението се превърна в сложна мрежа от експериментални групи, които не само се мобилизират чрез обществено организиране и по площадите (Association SollefteåFuture Emergency hospital), но използват инструменти като общностни проучвания и разследвания (LVN Leaks) в търсене на алтернативни форми на управление, като съвместна собственост под формата на асоциации (Ådalen изгрява / Болниците на модерна Швеция), организиране на здравните работници (бунта на 4 септември м.г.) както и експерименти с нови форми на гражданско неподчинение. Движението се разширява и вече включва и Ornskoldsvik като тази болница също е изправена пред закриване, като част от същия пакет от неолиберални реформи и социални съкращения.

Всичко това несъмнено е впечатляващо, вдъхновяващо и трогателно, въпреки тъжните обстоятелства, че местната власт предпочита да продължава напред с реформите, които вече са въпрос на престиж за властта.

Одален, следвайки стъпките на въстанието в Доротея , ни предлага някои  фундаментални уроци за това как могат да бъдат структурирани динамичните социални движения, които за пореден път целят да изпълнят със съдържание понятия като демокрация и равенство. Никой не може да им отнеме това, без значение как ще завърши тяхната борба за запазване на болницата като цяло, и нейното родилно отделение в частност.

Източник: Transnational Social Strike

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40