Париж гори за пореден път. В последната седмица това се случва заради един случай на втрещяваща полицейска бруталност, извършена срещу едно чернокожо момче, на име Тео. Всъщност случаите са много повече, но един е конкретния повод за размириците, които протоколно ще спомена, че се случват благодарение на силните връзки между мигранти, нископлатени работници и левите и крайнолевите движения.

Чудя се у нас, в държава, в която идеологията на неолиберализмът и крайнодясното са не само във властовите структури, а и в съзнанията на голяма част от очевадно конформисткото „будно гражданско общество“, как биха реагирали хората на подобна случка? Ако такъв случай излезне наяве, а бъдете сигурни, че ежедневно има по много такива из цяла България, то това ще се случи или чрез медия като ПИК, със заглавие тип „изнасилиха циганин в полицейско управление“, което повечето хора ще подминат, замисляйки се най-много, дали изобщо това е реална информация или ще излезне от устата на някое чуждестранно финансирано НПО, срещу което ще скочи цялата маса псевдопатриочен боклук, който вече се е настанил твърде удобно в центъра на общественото мнение, с нескопосано скалъпени обвинения, че изнасянето на подобна информация вреди на националния интерес… Сами преценете какви ще бъдат евентуалните последствия за полицията у нас и във Франция. Сами преценете щом нещо такова е възможно да се случи на един човек, дали не е възможно да се случи и на вас.

Защо у нас обществената чувствителност и способността за реакция са толкова трагични и то не само в тази сфера, а в други общества сякаш е по-добре? Защото у нас липсват силни леви движения, които да реагират адекватно на случващите се злоупотреби на властта. Кратко и ясно. Виждаме колко са дейни десните граждански формации като „протестна мрежа“. В минутата, в която техните представители заеха някакви мизерни държавни постове, заглъхнаха и изчезнаха от медийното пространство, защото задачката, която е поставена на тяхното ядро, беше изпълнена.

Политически неграмотният тип като чуе за ляво движение, си представя хора, които се прекланят пред боклуци като Ленин, Сталин, Путин (?!?), че даже и Тръмп (който пак протоколно да спомена, е еманация на крайнодясното), а в най-лошия случай – БСП. Всичките те унищожиха и продължават да унищожават огромния потенциал на левите движения и възможността те да бъдат прогресивен индикатор за посоката, в която едно общество следва да се движи.

Единственият възможен изход от задънената улица, в която бе вкарано българското общество е възраждане на силната традиция на автентичните леви движения у нас. Движения, които ясно заявяват своя социален, антисистемен, антикапиталистически, антийерархичен (!) и антифашистки характер. Няма друг вариант за спасение на „клетата родина“, освен чрез демократично обединение на всички неувластени или слабоoвластени групи, срещу овластените вредящи единици.

А колкото до полицията, това е институция, чиято световна история и действия ясно показват, че е създадена и подържана с едничката цел да запазва привилегията на управляващата класа (политици + „бизнесмени“!) и да работи против интересите на обикновения човек!

НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ НА ЧЕНГЕТА, ОСВЕН АКО СЪЗНАТЕЛНО НЕ СИ РЕШИЛ ДА ДЕЙСТВАШ ПРОТИВ СОБСТВЕНИЯ СИ ИНТЕРЕС!!!(или ако не си им началник)
НИКОГА!!!

4 thoughts on “Париж гори!”
  1. Абе не знам колко е силна „силната традиция на автентичните леви движения“… Но, разбира се, борбата за възраждането ѝ е повече от достойна и нужна.

    1. Е как? Левите сили в България са много силни, особено между войните. Анархисткото движение, земеделци, кооперативното движение, есперанто общества, въздържателни дружества, най-различни леви групи, включително и част от революционно настроените марксисти – всичко това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40