В три големи града в Беларус – Минск, Могилев и Гродно – хиляди излязоха по улиците за да протестират срещу действията на правителството на Лукашенко (известен още като „последният диктатор в Европа”), което прие нов закон, според който всеки, който няма постоянна работа ще бъде санкциониран с високи глоби. В Минск, демонстрацията събра повече от 1 500 човека, а в Могилев и Гродно – по около 1000 души. Според някои източници, от десетилетия не е имало толкова масови протести в тези градове.

Важно е да се отбележи, че повечето от протестиращите не са обвързани по какъвто и да е начин с основните политически сили в Беларус и не се асоциират с нито едно от основните опозиционни движения. Целта на протестиращите е да покажат несъгласието си с тежките икономически условия в резултат на 24 годишното управление на Александър Лукашенко. Около 40, добре организирани анархисти, обособени в собствен блок, взеха участие в протеста носейки голям банер, на който беше изписано „За народа най-големите социални паразити са бюрократите, политиците и полицията” (адресирайки по този начин законът срещу неработещите на постоянна работа, наречен“закон срещу социалните паразити“, приет през 2015 година, който е и основна причина за гневът на хората). За да разчупят демонстрацията, музиканти, свирещи самба облечени в черно, се присъединиха към анархисткия блок. По време на протестите, анархистите видимо бяха най-организирани и това привлече вниманието на полицията към тях.

По време на демонстрацията, 20-30 цивилни ченгета постоянно следваха анархисткия блок и когато протеста приключи, те нападнаха хората и се опитаха да арестуват няколко души. Анархистите, заедно с други участници в демонстрацията, успяха да „де-арестуват“ хората, като ги отскубнаха с физическа сила от лапите на полицията. След това, всички се качиха на обществения транспорт – тактика, която беше доста успешна през последните месеци, когато анархистите успяваха да се измъкнат благополучно по този начин.

Този път обаче, автобусът бе атакуван няколко минути по-късно от автомобил без регистрационни номера, от който излязоха цивилни ченгета и нахлуха вътре. За да арестуват участници от протеста, полицаите не само използваха груба сила и нанесоха побой над гражданите, но също така обгазиха автобуса (за същото действие, футболен хулиган получи 10 години затвор в Беларус миналата седмица). В края на конфронтацията, около 30-35 души бяха задържани, включително няколко минувачи, които се опитваха да помогнат на хората да се противопоставят на полицията. До края на деня, някои от арестуваните протестиращи бяха бити толкова зле, че ченгетата на няколко пъти викаха бърза помощ.

В момента всички арестувани са в затвора в Минск в очакване на процеса утре. Освен това се съобщава, че над 9 души от демонстрацията в Могилевса също са били задържани. Тяхната съдба все още не е ясна.

В момента, в който пишем тази статия, 150 души са задържани и осъдени на глоби или кратки срокове затвор за участие в протестите през последните седмици в Беларус.

Източник: ABC Belarus 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40