47-годишният Христомир Владимиров почина в болницата след 20 дни в кома в следствие на побой, нанесен му от група националисти. Побоят се случва на 5 януари, когато групата, известна в района с преследването и тормоза над бедняци и хора от малцинствата, тръгват да търсят жертви в общинските жилища на ул. „Венета Ботева“ във Велико Търново. Те пристигат въоръжени с бухалки, но циганите успяват да се скрият в апартаментите си. По това време на същата улица е и 47-годишният Христомир, който е излязъл да разходи кучето си.

Мъжете от групата го наобграждат и започват да го налагат с бухалки, като го оставят да лежи в локва кръв в снега. След като синът не се прибрал, майка му се обажда на тел. 112 и мястото е отцепено от полиция. Раненият е откаран в болница, където са му направени няколко операции, но за съжаление, неуспешни. Човекът изпада в будна кома и на 25 януари издъхва. Погребан е в родното си село Плаково.  Според местния в-к „Борба“ извършителите са известни на властите, но не са арестувани, а трагедията нарочно е потулвана заради участие на сина на богата търновска фамилия.

Според последната проверка на медиите, в Районната прокуратура е образувано разследване, но не за убийство, а за причинена средна телесна повреда. В същото време полицията така и не е излязла със съобщение за нанесен побой на мъж на 5 януари в района на търновската ул. „Венета Ботева“, да не говорим за регистрация на неразкрито убийство.

Преди да бъде убит, Христомир Владимиров продължително време е безработен и се прехранва чрез събиране на храна от кофите и в социалните кухни. Въпреки, че има образование и две специалности, напоследък му е било много трудно да си намери работа и е живеел в крайна бедност с майка си, за която се е грижил сам.

Бруталното насилие над бедняци не е инцидент, а тенденция. Само за последната година има десетки регистрирани случая на клошари или просто бедно облечени хора, нападнати от националисти и неонацисти, а нерегистрираните вероятно са в пъти повече. За повечето случаи наказани няма, защото жертвите са с ниско социално положение, нямат връзки, нито пари за адвокати, а в същото време, често насилниците се оказват синове на богати бизнесмени и политици и получават закрила от закона.

Медиите от своя страна обичат да представят такива случаи като обикновено хулиганство, като по този начин прикриват идеологическите подбуди стоящи зад вълната от насилие срещу бедни хора в цялата страна. А те са именно крайнодесните политически убеждения, които проповядват омраза, не само към малцинствата, а към по-уязвимите социални групи изобщо. Затова, жертви на крайнодесния терор стават най-често клошари, безпомощни възрастни хора и деца. В същото време, насилието не само не се санкционира от властта, а се насърчава, включително от трибуната на народното събрание, където политиците се надпреварват в разпространението на страх и омраза. Расизмът и ксенофобията вече съвсем не са запазена марка само за патриотичните формации в парламента, като влязоха в политическия речник и на центристки партии като ГЕРБ, БСП и РБ.

2 thoughts on “Поредна жертва на крайнодесния терор. Скинари убиха бедняк във Велико Търново.”
  1. Не ми харесва заглавието, че има трески за дялане е очевадно, че е пълно с лайна също, но понятие като крайнодесен терор не е добро. Десни и леви има в политиката, тука става въпрос за хора, не за политика. Това са обикновени идиоти, които си мислят, че са нещо повече от другите просто защото имат пари. Пари, които са взели по същия начин- насила. Неспособни на нищо същества, които крадат и тормозят, неприятни и долни, които хората търпят, защото са също толкова ниски. Националисти са тези, който представят нацията в красива и силна страна, тези са просто мекерета.

    1. Айде, покажи ми един националист, който да не е насилник и садист. Болен и расате са отдавна известни с проявите си на физическо насилие и опити за саморазправа. Но освен тях, един модерен „супергерой“ наскоро също си показа природата. Става дума за Динко от Ямбол.
      Такива са националистите, такива са крайнодесните… Някой беше казал, че „патриотизмът е последното убежище на негодника“. Това е положението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40