Всяка година хората излизат на улицата и стачкуват на 1 май, за да отбележат Международния ден на работниците. Настоящата покана за действие е резултат от няколко срещи, проведени от нас, група от работници и студенти, чрез платформата Международно Студентско Движение (International Student Movement, ISM). Призоваваме местни групи, синдикати и инициативи по целия свят, да свържат своите инициативи на 1 май и по този начин да се осигури видимост на глобалното измерение на борбата.

Ние, работници и студенти, ще застанем заедно в солидарност, защото всички ние сме свързани в една и съща борба против ориентираните към печалба интереси, независимо къде по света се намираме. Бюджетни съкращения в социалните услуги, аутсорсинг, ниски заплати, приватизация, увеличаване на разходите за живот, както и таксите за обучение са само част от симптомите, които са пряко свързани със световната икономическа система. Една система, която се основава на експлоатация и конкуренция и води до комерсиализация на всички аспекти на живота ни.

Постоянно нарастващият натиск да бъдем по-ефективни е отвратителен, било то на работното място, университет, училище, а все по-често и по време на детството и младостта. Логиката на пазарната икономика и съответните нацинално-държавни структури изискват конформизмът, конкурентоспособността и печалбата да има приоритет над развиването на способностите за еманципаципативно мислене. Водени от индивидуалистични догми, като „инвестирам в своето бъдеще“, ние натрупваме все повече дългове изкарвайки своето образование, които след това трябва да изплатим чрез продажбата на нашия придобит човешки и социален капитал на пазара на труда. Настоящата система ни възпитава единствено в границите на това, което е съвместимо с рамките на капиталистическата парадигма. Това, което всъщност ни трябва е едно свободно, достъпно и еманципативно образование за всички – без значение социално-икономическия статус.

Ние не възнамеряваме просто да разклатим статуквото; ние се стремим да го преодолеем напълно.

Предвид транснационалния характер на капитализма, за работниците е точно толкова важно да се свържат на световно равнище, както е и за студентите. Чрез мрежа преодоляваща границите, глобалните системи, които оформят нашите местни условия могат да бъдат направени видими. Това открива пред нас и нови възможности и сфери на действие в рамките на борбата срещу експлоатацията, както и срещу прекарийния труд и условия на живот. Силата за договаряне на работниците би се увеличила значително, ако те са обединени в същата верига на добавена стойност. Например, представете си, ако стачкуващите миньори в Марикана (Южна Африка) и работниците от химичните заводи на BASF, разположени в Германия се обединят, предвид че BASF е основният купувач на материалите, добивани от миньорите. Такива връзки биха могли значително да променят или може би дори да предотвратят клането от 2012 година.

С транснационалната координация на 1 Май 2017 ние се стремим да реализираме колективните си цели за по-добър живот чрез работа в мрежа и изграждане на солидарност в световен мащаб. Особено във времена на нарастващи националистически и ксенофобски тенденции, ние наблягаме на общата борба и съпротивата срещу опитите да бъдем изправени едни срещу други.

За по-добър живот за всички – през всички граници!

#1world1struggle

One thought on “Призив за действие! Трансконтинентален 1 май 2017”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40