На 15 май 2017г, стана ясно,  че Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага да се премахне минималната работна заплата у нас. Според председателя на работодателската организация, Васил Велев, минималното заплащане било прекалено голямо и вредяло на икономиката. Припомняме на господин Велев и на неговите бизнес съучастници, че българските работодатели плащат най-ниската минимална работна заплата в ЕС, и то с огромна разлика зад предпоследния в класацията, Румъния, да не говорим за останалите. Явно дори унизително ниското заплащане в България, което твърдо укрепва положението ни на най-бедните работещи в ЕС се струва прекалено щедро на българските бизнесмени.

Ние знаем, че за разлика от заплатите, наглостта и алчността на българските работодатели са далеч над средноевропейските нива. Знаем и методите, с които те преследват своите цели – фалшиви статистики, манипулативно тълкуване на информация, безскрупулност и лобизъм. Именно тези методи бизнесът пуска в ход и сега. Според председателя на асоциацията на индустриалния капитал, производителността на труда в България била едва 15% от средноевропейската, а заплатата – 21%. В това разминаване от 6%, той вижда повод за премахване на МРЗ и намаляване на заплащането на българските работници.

Само че, тези 15% производителност съществуват само в алчните кратуни на българските капиталисти. Статистиката, която те прилагат за да защитят цифрите е безполезна, тъй като се изчислява в евро и не може да служи за сравнителни изчисления.  За тази цел, следва да се гледа паритета на покупателната способност, където българската производителност на труда е 44,5% от средноевропейската. Така че заплащането не само не е по-високо, а е в пъти по-ниско спрямо прозводителността. Странно, нелепо и нагло е от страна на представителите на бизнеса да размахват именно тази статистика, защото точно според нея, заплатите в България се задържат изкуствено ниски от работодателите, а разликата отива в техните джобове.

Васил Велев

Другата манипулация в арсенала на Асоциацията на индустриалния капитал е примера с няколкото държави в ЕС, в които МРЗ не съществува. Според същия Велев:  „доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи“. В това число се включват страни известни с висок жизнен стандарт, като Швеция. Но Велев удобно пропуска да спомене, че в Швеция, както и във всички останали страни, в които не съществува национално определена МРЗ, съществуват колективни трудови договори, които обхващат всички държавни и частни сектори и чрез тях,  на практика МРЗ съществува и тя е под контрола на синдикатите и затова е в пъти по-висока. Докато в България, синдикатите, респективно колективните трудови договори са силно ограничени, предимно в публичния сектор и почти напълно отсъстват в частния, да се говори за отпадане на национално съгласувана МРЗ означава просто нейната отмяна за мнозинството български работещи, и то най-вече за тези, които най-много имат нужда от нея – работещите бедни в частния сектор.

Естествено, лъжите и фалшификациите никога не са били проблем за представителите на бизнеса – те ги използват с лекота без да бъдат забелязани и санкционирани от журналистите и водещите, из чиито предавания шестват денонощно. Къде от раболепие, къде от обикновено безхаберие, журналистите осигуряват медиен комфорт за лъжите на бизнеса, като всяко тяхно манипулативно твърдение или фалшива статистика се приемат като чиста монета.

Но нека този комфорт да не създава грешни илюзии у работодателските организации. Ние, работещите, знаем че погазването на минималната работна заплата, планирано от бизнеса, ще удари най-слабите и най-уязвимите сред нас. Ние няма да позволим това да се случи и всеки опит от страна на работодателските организации или държавата да бъде отменена МРЗ ще получи подобаващ отговор!

Автономен Работнически Синдикат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40