През миналата седмица във Франкфурт, Германия, се проведе конференция за подготовка на нова международна асоциация на анархосиндикалистическите и революционните синдикати. Това беше третата такава конференция за последната една година.

На срещата бе решено да се проведе учредителен конгрес в рамките на една година. Необходими са дългосрочни действия, за да се улеснят процесите на вземане на решения на синдикатите на местно ниво. През следващите месеци всеки отделен член на всеки един от синдикатите ще има възможност направи предложения за създаването на интернационала. След това, различните предложения ще бъдат подложени на гласуване.

На конференцията присъстваха синдикатите CNT (Испания), USI (Италия), ESE (Гърция), IP (Полша) и FAU (Германия), като всички се ангажираха да участват в този проект. CNT-F (Франция), както и IWW на немскоезичните и англоезични европейски държави, взеха участие като наблюдатели. Към конференцията се присъединиха чрез видеочат и от Rocinante (Гърция), IWW (САЩ) и FORA (Аржентина). FORA също се ангажира да се присъедини към проекта. Стимулирането на дискусиите и продуктивната работна атмосфера позволиха да бъдат изчистени някои спорни въпроси, които преди не позволяваха на организациите да се обединят.

Макар да има да се измине дълъг път преди учредителния конгрес, на конференцията стана ясно, че синдикатите вече си предоставят взаимно солидарност и взаимопомощ, както и че те вече си сътрудничат в синдикалните дела. Например, взаимната помощ под формата на доставки за жертвите на земетресенията в Италия, солидарност под формата на преки действия в подкрепа на борбата на CNT срещу Форд в Испания и синдикалното сътрудничество под формата на международна кампания в подкрепа на работниците от логистиката. Фактът, че много от основните принципи на „синдикализма“ вече се практикуват отвъд националните граници, полага една стабилна основа за зараждащата се интернационална организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40