Днес си спомняме за най-кървавото събитие в човешката история – втората световна война. Тя трябва да бъде запоменна именно с това, че милиони хора попаднаха в нейната месомелачка – повече от 60 милиона души загубиха живота си, като повечето от тях (около 60%) са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена.

Важно е да си припомним и контекста, в който лидерите на тогавашните големи сили решиха да прахосат толкова човешки животи в името на своите аспирации. Няма как да избегнем аналогиите между възхода на крайната десница през 30-те години на миналия век, с настоящото събуждане на консервативните сили в Европа и САЩ. Както тогава, така и днес, крайната десница излиза на политическата сцена в резултат от тежка икономическа криза и кипящо социално недоволство. Както тогава, така и днес, основните оръжия на крайната десница са популизма и расизма, чрез които тя опитва да пренасочи социалното недоволство от икономическия и политическия елит към бедните, болните, хората с различен цвят на кожата, различна сексуална ориентация или различно изповедание, които са посочвани като виновници за всички злини извършвани от елитите. Неразделна част от дневния ред на фашизоидните формации от миналото и днес са конспиративните теории за глобален заговор срещу белия човек. Но сред многото прилики и аналогии, може би най-важната е корпоративната подкрепа за крайната десница, като индустриалния и финансовия капитал са сред основните спонсори както на Хитлер и Мусолини, така и на Тръмп и съвременните нео-консервативни сили по цял свят, независимо дали говорим за политически партии, медии или институти.

Тъй като победителите пишат историята, днес свързваме избухването на втората световна война най-вече с възхода на Хитлер, неговата експанзия в Европа и зверствата извършени от нацисткия режим. Но за да разберем ужасите на най-кървавата война в историята, не можем да се ограничим само до политически коректната, повърхностна репрезентация на събитията. Както след падането на желязната завеса имахме възможността да научим за кланетата и лагерите, за катинската гора и ред други престъпления на болшевиките, така днес е важно да разгледаме една широко неглижирана и умишлено прикривана страница от световната война, а именно зверствата извършвани от западните съюзници.

Докато най-зловещото масово убийство в човешката история – извършената от САЩ атака с ядрено оръжие над два гъсто населени града в Япония, е широко заклеймявана като безумна и ненужна жестокост (въпреки, че не са малко и хората оправдаващи този акт), има някои моменти от военновременната история на западните съюзници, които не са толкова познати.

На 19 февруари 1942 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт подписва извънреден Указ за разполагането на американци от японски произход в концлагери. Епидемията от японофобия започва да набира скорост от 2 януари същата година, когато Обединеният комитет по имиграцията в Законодателното събрание на Калифорния разпространява в медиите на щата Манифест, към който е приложен списък с престъпленията на японците практически от рождението на Христос. Японците са наречени нация, “неспособна за асимилация”. Когато антияпонските настроения се разгарят от пресата и различни патриотични и консервативни обществени организации, в Конгреса държи реч генерал-лейтенант Джон ДеУит, командващ Западния военен окръг:
“Не искам нито един японец тук. Те са опасни елементи. Няма начин да се гарантира тяхната лоялност. Няма никакво значение, че те са американски граждани. Все едно – те са японци. Ние винаги трябва да се безпокоим от японците, докато те не бъдат изтрити от лицето на Земята”.
Тогава, военните получават правото по свое усмотрение да обявят различни райони от страната за зони с извънредно предназначение, където могат да се изселват каквито и да е лица. Зоните заемат една трета от територията на САЩ е. На 27 март всички японци в САЩ са уведомени, че трябва да останат по местоживеене, да не се придвижват, за да изчакат преселването си в лагерите. Около 120 хиляди японци са изселени от домовете им и разположени зад стените на мрежата от концентрационни лагери.

В Канада “антияпонската кампания” се развива по същия сценарий. Преди началото на преселването на японците в 10 лагера, на всички рибари били конфискувани лодките. Всички японци получили забрана да работят в транспорта и в сферата на комуникациите. Забранявало им се да притежават огнестрелно оръжие. За японците били забранени фотоапаратите, както и радиоприемниците.

През лятото на същата 1941 година, 13 концентрационни лагера са създадени и във Финландия. В тях са разположени лица, които не са от финска националност, т.е. най-вече руснаци, но и съветски военнопленници. Бивши затворници разказват за разстрели в присъствието на деца и за телесни наказания над жени, старци и деца. Интернираните по-късно споделят, че финландците не проявявали никаква жалост. След края на войната съветското военно командване предава на финландците списък от 60 служители в лагерите, обвинени в престъпление срещу човечеството. Арестувани са 45 човека. 15 от тях са осъдени на затвор. През лагерите във Финландия преминават около 30 хиляди човека. Статистиката по отношение на оцелелите е нееднозначна. Умират 10 хиляди човека. Главно от глад.

Днес, Европа и САЩ са оградени със стени, мрежата от концентрационни лагери за мигранти е невиждана от времето на световната война, а наследниците на Хитлер и Сталин, на Чърчил и Труман отново бият барабаните на войната. Капиталистите и политическата върхушка са се хванали за гърлата в борбата си за разпределение на световните пазари и отново ние ще бъдем тези, които ще бъдат призовани да оставят кокалите си в името на техните печалби и борба за власт. Пред нас стои предизвикателството да отхвърлим милитаризма и да откажем да сътрудничим на елитите. Да осъзнаем класовия характер на общественото противопоставяне – да превърнем това неподчинение в бунт и да изхвърлим веднъж завинаги тези психопати от върха на обществената пирамида, преди да са затрили нас и нашите близки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40