„Няма да живеем като роби!“ – Гърция се вдигна на бунт срещу Меморандума

„Ние няма да живеем като роби“

„Единствените изгубени битки са тези, които не са започнати“.

В сряда, 17 май 2017 г., десетки хиляди хора се присъединиха към протестите в цяла Гърция срещу новите сурови финансови мерки от 4,9 млрд. Евро, включени в 4-тия Меморандум, подписан от гръцкото правителство, МВФ и Евопейската Централна Банка и насочени отново срещу хората с по-ниски доходи и в полза на банките и богатите.

Самоопровъзгласилото се за ляво правителство на СИРИЗА в сътрудничество с дясната партия АНЕЛ, отприщи нова класова война, този път специално насочена срещу хората с увреждания и пенсионерите, които са работили през целия си живот и са платили своя дял, напразно надявайки се, че когато дойде времето, когато ще бъдат най-уязвими, те ще имат безплатни обществени здравни услуги и подкрепа, които ще им помогнат да оцеляват.

Напротив, 23 (!) тежки съкращения на пенсиите и надбавките през 8-те години на финансовата криза в Гърция (намалението на пенсиите и помощите през последните 7 години достигна размер от повече от 50 милиарда евро),  докараха хората до положение на просяци. А сега ще бъде наложено допълнително намаление с 18% на пенсиите по силата на 4-ия Меморандум, който ще бъде гласуван в гръцкия парламент днес (18.05.2017), и който предвижда  „замразяване“ дори на най-слабото повишаване на пенсиите до 2022 г.

 

Сякаш животът без бъдеще не бе достатъчен и улиците на Атина бяха изпълнени с хиляди тежко въоръжени полицаи, които да всеят страх сред хората, които се осмелиха да протестират по време на общата стачка на 17 май 2017 г.

По време на протеста в Атина, анархисти атакуваха полицейските бригади на площад „Синтагма“ около гръцкия парламент, докато вътре, политиците обсъждаха новите тежки финансови мерки, налагани на хората, без хората да имат глас. Днес, на 18 май протестите продължават.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*


Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40