Сутрешния блок на бТв тази сутрин ни посрещна с неприятното присъствие на застаряващият евроатлантик Соломон Паси. Хекимян върти темите между атентатите в Манчестър и обиколките на Тръмп. От дипломата-войнолюбец научаваме, колко много трябва да се страхуваме от тероризма и да виждаме в разузнавателните служби и репресивните органи свой естествен защитник. Паси призова беззащитните граждански маси, да се откажат от манията си за лична неприкосновеност и да предоставят доброволно и с желание на службите пълен достъп до личния си живот. „Посегателството върху личния сувернитет трябва да престане да бъде табу“ – заяви Паси. Той категорично се обяви против свободата, като в нея той съзря най-големия враг на борбата срещу тероризма: „За какво им послужи тя на десетките хора от Манчестър, когато бяха взривени?“ – защити тезата си бившия първи дипломат на България.

Консервативната мътилка продължи да се лее от екрана и по темата с международните визити на Тръмп. Според Паси, най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ предоставяща съкрушителен военен арсенал в ръцете на един от най-мракобесните и консервативни режими в света, този на Саудитите, е нещо положително. Но най-големи постижения на Тръмп за развитието на международните отношения, той съзря във факта, че американския президент осъществил първия директен полет от Рияд до Изарел и че бил първия президент на САЩ посетил стената на плача. Детската наивност на подобни съждения се съчетават по особено гротескен начин с призивите за отнемане на личната свобода на гражданите и традиционно войнолюбивият репертоар, на един от най-големите защитници на военните интервенции на НАТО у нас.

Превключвайки канала на NOVA зрителят попада на естественото продължение на Соломон Паси – Иво Инджев. Антируският медиен партизанин, и бивш доносник на Държавна Сигурност, известен с уменията си да открива руските интереси във всичко (за която си дейност получава заплата от европейската агенция за стратегически комуникации) се беше развихрил в студиото относно 24-то майския скандал с изявлението на Путин за славянската азбука. Решаваме да пропуснем поредната доза антипутинизъм, не защото харесваме Путин, а защото не понасяме доносниците.

След преживяното солидно облъчване с десен популизъм и войнствен консеравитизъм, връщайки се обратно в студиото на бТв, почти се радваме да видим, че са пристигнали нови сутрешни гости – Андрей Арнаудов  и Доц. Елица Димитрова.

Те са привикани да разкажат за получилия голяма публичност през последната година проект ДНК, борещ се с демографската криза, която според създателите му  „поставя нацията ни в опасност“. Първоначалното облекчение бързо се изпарява, като си припомним расистките изцепки на Андрей във връзка със същата кампания. Но дори и за тези, които не си спомнят този момент и не следят кампанията, Арнаудов и Димитрова бързат да дадат да се разбере, че ДНК е един дълбоко елитистки проект. „Хората от средната класа и нагоре са най-непривилигировани“ заявява Димитрова, а Андрей кима одобрително. Според тях, държавата стимулира само по-нисшите обществени слоеве, докато елита на нацията (към който и двамата гости се причисляват автоматично) е дискриминиран. Хекимян не може да е по-съгласен.

Позитивното в случая, е че политическата част от сутрешните блокове приключва и се преминава към темите свързани с културата, които също са тъжни, но по друг начин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40