Вече 130 години, 1 Май се отбелязва с масови прояви на синдикалисти, анархисти и социалисти в цял свят.  Символ на борбата на работниците за справедливост, този ден е изпълнен с особен заряд и всяка година утвърждава интернационалния характер на социалната борба, като обединява протестиращите от различни точки на света, чертаейки пресечните линии на техните борби.

Франция.

Не е изненада, че първомайските събития бяха най-интензивни във Франция. Освен революционните традиции и силните леви движения, масовите бунтове във Франция имат своите предпоставки в бурните събития в страната през последната година. Налагането на неолибералния Loi Travail (новия трудов закон ограничаващ правата на работниците) от правителството на Оланд миналото лято разпали най-масовите протести в съвременната история на Франция. В демонстрациите в цялата страна се включиха над 1 милион души, като те продължиха месеци наред и включваха окупации на предприятия, общи стачки, блокади, окупации на университети и тежки сблъсъци с полицията. Всъщност те така и не приключиха, а социалното напрежение между синдикати, студенти и социални движения и държавната власт се сляха с антиполицейските бунтове в цялата страна, организирани първо срещу перманентното извънредно положение в страната, а после срещу полицейското насилие след като случаите на убийства и изнасилвания извършени от полицията станаха публично достояние.

Напрежението ескалира по време на първия тур на президентските избори, когато работници и студенти ясно заявиха, че не считат за легитимен представител на техните интереси нито един от кандидатите, особено двамата достигнали до балотаж – десния Макрон и крайнодясната Льо Пен. В сблъсъците избухнали на 1 май бяха ранени шестима жандармеристи, като единия беше запален с коктейл молотов и е в болница с трета степен изгаряния. Участниците в протестите заявиха, че се противопоставят както на неолиберализма на Макрон, така и на национализма на Льо Пен.

Германия

Масови демонстрации и сблъсъци имаше и в Германия. 5,400 полицая бяха изправени срещу демонстрантите, които скандираха лозунги като „Да наводним Г-20“ – позовавайки се на срещата на върха на Групата от 20 големи икономически сили, която ще се проведе в Хамбург през това лято. Стотици бяха задържани.

САЩ

Протестите на 1 Май в САЩ бяха по-масови и бяха белязани от повече насилие от обикновенно. Протестиращите изразиха гнева си срещу икономическата политика на Тръмп осигуряваща данъчни облекчения и дерегулации за корпорациите, за сметка на работещите, както и срещу неговите расистки политики. Анархистки координационен съвет Метрополитен (MACC) и няколко други активистки групи организираха поредица от протести в Ню Йорк. В понеделник следобед MACC и други анти-авторитарни леви групи се събраха в антифашистки блок за голямо шествие на площад „Юниън“. Анархисти обсадиха и офисите на банките Wells Fargo и JPMorgan. Протести имаше в десетки градове в страната, като най-мощни бяха в Портланд, Вашингтон, Лос Анджелис, Сан Франциско и Чикаго, където десетки бяха арестувани след атаки срещу скъпи магазини и банкови институции. Работници от анархосиндикатът IWW (Индустриални работници на света) също организираха демонстрации в няколко града.

Турция

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрациите на 1 май, като властите задържаха повече от 200 души по време на работническите протести в града. Протестите на празникът на труда са ежегодно събитие в Турция, което се характеризираха с широко разпространено полицейско насилие срещу демонстрантите.
Протестите се очакваше да бъдат по-овладени тази година, след като синдикатите заявиха, че няма да се опитват да се отправят към площад „Таксим“ – традиционно събирателно място за антиправителствени протести, обявено от правителството за забранено за демонстрации. Въпреки това, полицейското присъствие беше тежко, а над протестиращите прелитаха хеликоптери. Тежки сблъсъци избухнаха в работническия квартал Mecidiyekoy, където протестиращите, се опитваха да тръгнат към площад Таксим с викове: „Таксим е наш и той ще остане наш“. В демонстрациите и сблъсъците участваха анархистите от DAF и други леви и синдикални групи.

 

Гърция

Хиляди работници обградиха парламента в Гърция за да изразят гнева си срещу мерките на остеритет налагани от тройката кредитори.

Индонезия

Хиляди работници проведоха демонстрации в Джакарта, столицата на Индонезия, настоявайки правителството да повиши минималната работна заплата, да забрани практиките на аутсорсинг, да осигури безплатно здравно обслужване и да подобри условията на труд за работниците в страната.

Филипините

Хората в Манила носят ковчег към президентския дворец, в знак на протест срещу продължаващите масови убийства на филипинския президент Дуерте, извършвани като част от кампанията му срещу наркотиците. Както и през предходните години, работниците отбелязаха „Майският ден“ с призиви за по-високи заплати и прекратяване на т. нар. „Ендо“ или сключване на договори през агенции.

Масови демонстрации имаше и в Испания, Португалия, Австрия, Бразилия и Чили, както и на много други места по света.

Рио

Хаити

Чили

Бразилия

Бразилия

В България демонстрации организираха синдикатите АРС и КТ Подкрепа

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40