Докерите в Сан Франциско обявиха стачка за да се противопоставят на крайно-дясно шествие

Членовете на Международния съюз на пристанищните и складовите работници  (ILWU) в Сан Франциско започват организация на ефективни стачни действия, при които те ще спрат работа и ще се отправят към мястото където ще се проведе шествие на крайни-националисти, по-късно тази седмица.

Шествието е организирано от крайнодясната група „Патриотична молитва“, чийто лидер Джоуи Гибсън има история на организиране на митинги, на които присъстват расисти и насилници като Джереми Кристиан, мъжът, който закла двама души във влак в Портланд МАКС, които се бяха намесили за да защитят две тийнейджърки нападнати от Кристиан.

Гибсън е направил усилия да се дистанцира от по-явните неонацисти след протестите в Шарлотсвил, където крайно-десен националист вряза колата си в група антирасистки демонстранти.

Въпреки това, искреността на Гибсън е под въпрос, особено когато стана ясно, че „Пазители на клетвата“ – тежко въоръжена крайнодясна милиция, съставена предимно от бивши военни и полицаи, ще осигуряват сигурност на събитието.

За да се бори с това, заседание на синдикалната организация на ILWU реши да спре работа в събота, 26 август, деня на националистическия митинг, и да се отправи към Crissy Fields, където ще се проведе митинга.

В изявлението на синдиката се казва:

Далеч от въпроса за „свободата на словото“, расистките и фашистки провокации са смъртоносна заплаха, както се видя в Портланд на 26 май, когато нацист уби двама мъже и почти уби трети; Тогава,  нашите нашите братя и сестри от работническото движение в Портланд отговориха на расисткия терор със силата на солидарността на работниците, мобилизирайки членове на 14 синдиката срещу фашисткото шествие там на 4 юни.“

В изявлението се споменава „дългата и горда история на синдиката  ILWU за противопоставяне на расизма, фашизма и фанатизма чрез използване на нашата колективна сила“, цитирайки техните първомайски директни действия през 2015 г. когато работниците затвориха пристанищата в Bay Area и маршируваха до Оскар Грант Плаза срещу расисткото полицейско насилие.

Действително, ILWU , и работниците от западното крайбрежие като цяло, имат дълга история на използването на стачки за да наложат политически искания.

През 1939 г. две години преди нападението над Пърл Харбър, работниците от западното крайбрежие бойкотират кораби, които изнасят скрап за имперска Япония, предназначен за изграждане на въоръжение за нахлуването на японците в Китай.

През 1984 г. ILWU  бойкотира южноафриканския кораб Nedlloyd Kimberley в продължение на 11 дни като протест срещу апартейда и в солидарност с борбите на чернокожите работници в Южна Африка.

На 20 януари 2017 г. в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, мениджмънтът поиска от местния синдикат да изпрати 354 работници на работа, но само 35 се появиха и отново доведоха до почти пълно блокиране на пристанището в де факто стачка срещу „Тръмп“.

Последните действия на синдиката се разглеждат от мнозина като продължение на традицията на ILWU да използва своята индустриална мощ в полза на прогресивните движения.

Източник: libcom

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*