В това есе, публикувано първоначално в серия от три части в списание „Стимули”, Том Андерсън прави преглед на кризата в Йемен, където цивилното население от 2015 година е подложено на брутална бомбена кампания от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия и подкрепена от Великобритания.
Това е първото от трите есета, посветени на войната срещу Йемен, публикувано седмица преди провеждането на DSEI, най-големият световен панаир на оръжията, който ще се проведе на 12-15 септември във Великобритания. Във втората част, Сафа Ал-Шами прави лично проучване за влиянието на войната върху цивилното население. В третата част Пол Кудениц разглежда смъртоносните политики и нарушаването на човешките права в сърцето на DSEI и планираното срещу него Стоп-DSEI протестно движение.

От 2015 година насам Йемен е подложен на брутална агресия от страна на Саудитската армия и нейните съюзници. По данни на базирания в Сана „Център за Права и Демокрация“ досега 11 929 души са загинали в резултат на саудитската офанзива, включително и над 2500 деца. Стотици медицински обекти и съоръжения са напълно унищожени. По данни на „Лекари Без Граници“ – „по-малко от половината медицински заведения в страната все още функционират.” Това, както и разрушената инфраструктура, причинена от бомбардировките, доведоха до епидемия от холера, която досега е отнела над 2000 човешки живота, като 500 000 души остават все още заразени.

Генезис на кризата

Корените на Саудитската агресия в Йемен откриваме в амбициите на саудитските управници да установят политическа доминация в региона и да си възвърнат контрол над територии, изгубени в резултат на народните движения за свобода и демокрация, произлезли от бунтовете в Близкия Изток и Северна Африка – известни като Арабската пролет – избухнали през 2011 година.
През 2011 година, вдъхновени от народните протестни движения в Тунис и Египет, йеменците се изправиха срещу президента Али Абдула Салех. Той беше принуден да избяга в Рияд, столицата на Саудитска Арабия, и никога след това не се възвърна на стария си пост, като връчи президентския си мандат на заместника си Абдрабхух Мансур Хади. Но извършената политическа промяна през януари 2015 година не спря Зади-Шиийтските Хутски бунтовници да напреднат към Сана. Хади беше принуден да подаде оставка и да сподели съдбата на Салех, намирайки убежище в Рияд. След като Хади вече беше в безопасност в Рияд, той суспендира оставката си и обяви намерението си да създаде временно правителство в йеменския град Аден.
На Саудитските властници не се хареса техен съюзник в региона да бъде свален от власт от шиитско движение, което според тях е подкрепено от Иран, техният основен противник. Опитвайки се да предотврати случващото се, Саудитска Арабия нанесе въздушни удари и проведе сухопътна операция на 26 март 2015 година.

Война за пари и власт

Отчасти Саудитското нахлуване бе провокирано и мотивирано от властта и парите. Войната, водена от Саудитска Арабия и нейното вмешателство в Йемен, има за цел извличане на дивиденти за саудитския капитализъм, както и затвърждаването на регионалното му господство, овладявайки ключовите пристанища и създавайки затворен пазар за инвестиции и потребителски стоки в полза на Саудитска Арабия и съюзниците й.
Войната в Йемен също така би могла да се обоснове и от стремежът за максимизиране на печалбите от износа на петрол, като се премахва конкуренцията. Според Райън Риг от групата „Lawyerence of Arabia” Саудитска Арабия иска да наложи контрола си над „Бам Ал Макбеб” (BAM), ключов транспортен път в Червено море, през който Катар и Иран доставят почти всичкия си природен газ в Европа”. А това би могло да се постигне чрез разширяване на военните фронтове в Йемен.
През 2017 година Саудитска Арабия наложи икономическа блокада на Катар, настоявайки той да закрие телевизионния канал „Ал Джазира”, както и да прекъсне връзките си с групи като „Хизбула”- ливанско шиитско движение, подкрепяно от Иран, а също и „Мюсюлманско братство”. В същото време, Катар бе отстранен от Саудитската коалиция, атакуваща Йемен.

Борба с Иран

Саудитска Арабия e уахабитско-сунитска ислямска държава, управлявана като автократична монархия. Саудитският държавен национализъм е конструиран от теократичната идеология на уахабитите-сунити. За него иранската шиитска държава е основна заплаха за господството й над региона, и разглежда йеменските шиити като потенциални съюзници на Иран.
Въпреки, че саудитските владетели са сунити, 10% от саудитското население са фактически шиити. А също така, режимът в момента провежда смъртоносна атака срещу тях в Авадия ( град в границите на Саудитска Арабия). По същия начин сунитският режим в съседен Бахрейн, де факто Саудитски полу-протекторат, беше подкрепен със саудитска военна сила срещу народното въстание от 2011 година, и продължава да управлява над преобладаващото шиитско население. Саудитска Арабия разглежда жестоките репресии над шиитските движения като ключов елемент от налагането на хегемонията си в региона. Ето защо на завземането на властта от бунтовниците „Хути-Шиити-Заиди” бе отговорено по такъв насилствен начин. Обаче, това не означава ,че инвазията е мотивирана отчасти или изцяло от религиозните различия, както често загатват западните масмедии. Сектантството се използва от саудитския режим като оправдание за воденето на колониални войни, целящи утвърждаването на саудитското господство, извличащо всъщност ползи за саудитския капитализъм.

Ролята на Великобритания и САЩ

САЩ са тясно свързани със саудитския режим от 1930 година, когато са сключени първите споразумения за износ на петрол от Саудитска Арабия за САЩ. Една от първите международни визити на президента Тръмп след встъпването му в длъжност, бе Рияд, за да сключи сделка за оръжия на стойност 110 милиарда долара. Според британската кооперативна кампания срещу търговията с оръжие, армията на Великобритания е продала на саудитите оръжия общо за 5,6 милиарда по времето на Дейвид Камерън. Не е изненадващо, че САЩ и Обединеното кралство са ентусиазирани поддръжници на Саудитската агресия срещу Йемен.

Войната започна тук, да я спрем тук

Един от начините да демонстрираме солидарност с народа на Йемен, е да да се присъединим към кампанията срещу DSEI – най-голямото световно изложение на оръжия в света, което ще се проведе в Докланд, Източен Лондон, през септември 2017 година. Официални политически и военни делегации от различни страни присъстват на всяко събитие на DSEI, разглеждайки оръжия, с цел потенциално сключване на оръжейни сделки.
Сузана Менгеша, член на група от активисти, арестувани през 2015 година за блокиране на вратите на панаира на оръжията, заяви – „Като покани официално саудитите на DSEI, правителството на Великобритания демонстрира грубо пренебрежение към стойността на човешкия живот в Йемен и Бахрейн”.
Коалиция от активистки групи планира да предприеме действия срещу панаира в DSEI.
Техният лозунг е „Войната започна тук, нека я спрем тук”.

Източник: libcom

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40