„Когато искате да промените света, вдигнете се и го променете. Не чакайте някой друг да го направи.“ – Том Морело.

 

* Prophets of Rage е името на новия проект на Том Морело създаден през 2016 г. заедно с членовете на Rage Against the Machine, Тим Комърфолд и Брад Уилк и с участието на рапърите Чък Ди (Public Enemy) и Би Риъл (Cypress Hill).

„Посланието на Prophets of Rage е много, много просто“, казва Том Морело. „Светът няма да се промени сам, това зависи от вас, а ако стоите встрани от историята, ще съжалявате за това.“

Китаристът, който, както не би трябвало да изненадва абсолютно никой, не се страхува да постави музиката си там, където е неговата идеология. И така, Морело е нагазил дълбоко в политическия и културен сблъсък чрез Prophets of Rage, задвижвани от неговите китарни атаки и разбърканите ритми на Chuck D от Public Enemy и B-Real от Cypress Hill.

Групата за пръв път се появява на сцената през май 2016 г., когато президентските избори са в разгара си и оттогава хвърлят рап-рок бомби навсякъде – от улиците около Републиканската национална конвенция до клубове, арени и фестивали в голяма част от западното полукълбо. Най-новата част от плана им да „unfuck the world“ (невъзможно да се преведе на български, освен чрез „енциклопедичното“ обяснение – „да върнеш преебания свят в непреебано състояние“. Така се казва и една от песните им) е дебютният пълнометражен албум съдържащ 12 трака и излизащ този петък. Няколко дни преди пускането му, Морело отдели известно време, за да даде това интервю, в което говорим за музика, послания, мош питове и „бебета клоуни с ядрени кодове“.

PROHPETS OF RAGE НАПРАВИХА ПЪРВИЯ СИ КОНЦЕРТ ПРЕЗ МАЙ МИНАЛАТА ГОДИНА. СЕГА, 18 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО, ПРЕДСТАВЯХТЕ ЛИ СИ, ЧЕ ЗА ТОВА ВРЕМЕ СВЕТА МОЖЕ ДА СТАНЕ ТОЛКОВА… ЗЛЕ?
ТОМ МОРЕЛО [Смее се] Със сигурност не съм си го представял в детайли. Но ето какво: винаги има предизвикателства и винаги са налице несправедливости. И ние можем или да заровим главата си в пясъка, или да навием ръкави и да направим нещо по въпроса. Избрахме второто. През тази година и половина от както сформирахме групата свирихме пред два и половина милиона души на три континента и видяхме, че хората по целия свят са готови да се противопоставят на потисничеството и на несправедливостта, и също така да влязат в мош пит-а, и да си прекарат добре, правейки го.

КОГАТО ГЛЕДАТЕ ТЕЗИ МОШ ПИТОВЕ ОТ СЦЕНАТА, ЧУДИТЕ ЛИ СЕ ДАЛИ ФЕНОВЕТЕ РЕАГИРАТ НА ПОСЛАНИЯТА ИЛИ САМО НА ЗВУКА?
Винаги има и двете, и това е страхотно. Знаете, че преди всичко сме музиканти и отиваме там, за да свирим убийствен рок и да унищожим тълпата. Но нашите убеждения също са втъкани в материала. И на всяко шоу има благотворителна организация или партньор в сферата на социалната справедливост – това са най-вече приюти за бездомни, хранителните банки и местните организации, които работят, за да направят своите общности по-добри – те получават финансиране от продажбите на билети и също така ги каним на събитията, където могат да се свържат с феновете. Но, да, първото нещо, което трябва да направите е да подлудите мош пита. Ако не го направите, никой няма да го е грижа какво искате да кажете.

ВИЕ НАПРАВИХТЕ ТУРНЕ И В ЕВРОПА. КАКВО МИСЛЯТ ХОРАТА ТАМ ЗА НАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ?
Е, най-голямата избухвация беше, когато обърнах китарата си със зъби, а на гърба й пишеше „FUCK TRUMP“ (ДА ГО ДУХА ТРЪМП). Те смятат, че нашата страна е станала шантава. В Южна Америка също. Това, което искам да кажа е, че в момента за президент имаме кърваво дете-идиот с ядрени кодове.

ДОКАТО ГОВОРИМ, ФЛОРИДА Е ОПУСТОШЕНА ОТ УРАГАНА ИРМА. ТЕКСАС И ДРУГИ ОБЛАСТИ СА УДАРЕНИ ОТ УРАГАНА ХАРВИ. ПОЖАРИ ОПУСТОШАВАТ СЕВЕРОЗАПАДА. БУНТОВЕ ИЗБУХНАХА В ШАРЛОТСВИЛ. НАПРЕЖЕНИЕТО СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ ЕСКАЛИРА НЕЩАТА ИЗГЛЕЖДА ОТИВАТ НА ЗЛЕ ОТВСЯКЪДЕ.
Е, има нещо, което обединява всички тези проблеми и то е, че капитализмът разрушава планетата. Имаме някои от най-големите бури в записаната история и в същото време се появи така нареченото „отричане на глобалното затопляне“. Това е социопатично поведение в името на печалбата. От гротескното икономическо неравенство, което виждаме по целия свят, до предстоящото катастрофално екологично бедствие, което ще удари планетата през следващото десетилетие, да се справим с лудостта във Вашингтон –  зависи не от някой друг, а от нас.

ИНТЕРЕСНО Е КАК, КОГАТО УЧЕНИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ ВРЪХЛИТА УРАГАН, ХОРАТА ОПАКОВАТ БАГАЖА СИ И ИЗЧЕЗВАТ. КОГАТО ОБАЧЕ СЪЩИТЕ ТЕЗИ УЧЕНИ АЛАРМИРАТ ЗА ПРОМЯНАТА НА КЛИМАТА, НЯКОИ ХОРА ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ НА УЧЕНИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА.
Да, така е. Защото има много пропагандни усилия от петролните компании, които печелят пари от промяната на климата. И те трябва да увеличат печалбите за четвъртото си тримесечие и края на годината и да се харесат на своите акционери, като са готови да пожертват планетата, за да го направят. Ако сте ок с това, тогава добре. Ако не сте ок, по-добре да се изправите и да се борите срещу тези гадове.

КАКВО Е ДА ИМАТЕ CHUK-D и B-REAL КАТО ГЛАСОВЕ ЗА ВАШАТА БОРБА?
Невероятно. Те са две от най-добрите MC-та на всички времена, а Public Enemy и Cypress Hill са две от групите оказали най-голямо влияние на „Rage Against the Machine“, когато говорим за хип-хоп. Също така, Public Enemy е първата група, която някога е взела Rage Against the Machine на турне, а B-Real всъщност се появява в клипа на „Killing in the Name“ от 1992 г. Така че ние се познаваме с тези момчета от доста време и за мен е чест да споделям сцената с тях. Друго нещо е, че те и двамата бяха много силно повлияни от хард рок музиката. Оригиналния Public Enemy и голямото им сценично шоу, например – Чък беше вдъхновен от Iron Maiden да направи хип-хоп шоу по този начин. И B-Real, той е този, който играе ролята на DJ в микробуса и автобуса, когато шофираме и дълбочината му на познания за класически рок и хард рок  е огромна. Той е голям фен на тази музика. Така че те съвсем не се чувстват като теле в железница, когато правят музика с Rage Against the Machine / Audioslave ритъм.

B-REAL ВИНАГИ Е БИЛ ОТКРИТ ПОДДРЪЖНИК НА ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА НА МАРИХУАНАТА, ТЕМА, НА КОЯТО ТОЙ НАБЛЯГА В НОВИЯ АЛБУМ  „LEGALIZE ME“. НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕДНО ВРЕМЕ, КОГАТО CYPRESS HILL ТЕПЪРВА СТАРТИРАХА, ДНЕС ТОЗИ ВЪПРОС ИЗГЛЕЖДА ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ОТКОЛКОТО КУЛТУРЕН.
Разбира се. И това е нормално, когато започнат да се постигат успехи. Аз самия не пуша, но оценявам факта, че това е нещо, за което хората са се борили и са се организирали, и че тяхното организиране е дало резултати. Има урок в това: Когато искате да промените света се организирате и го променяте. Не чакате някой друг да го направи за вас.

ТИ СИ ЗВЕЗДА. СРЕЩАЛ ЛИ СИ СЕ С ТРЪМП?
Всъщност, не. Никога не сме се засичали.

ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ КОИТО ТОЙ КАТО ПРЕЗИДЕНТ ПРИЧИНИ, ОТКАКТО ВЗЕ ВЛАСТТА, МОЖЕМ ЛИ ДА МУ БЛАГОДАРИМ ПОНЕ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА PROPHETS OF RAGE?
[Смее се], лошите президенти водят до създаването на чудесна музика! Това е безспорно. Но аз не бих се ограничил до Prophets Of Rage. Надявам се, че този режим „Тръмп / Пенс“ създава движение, което не само ще го детронира, но и движение, което ще помогне за създаването на по-справедливо и достойно общество.

ВСЕ ОЩЕ ИМА МНОГО НЕЩА„ КОИТО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА „UNFUCK THE WORLD“?
Така мисля. [Смее се] По-добре да се захващаме!

Източник: REVOLVER

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40