Две събития на радикална мисъл и диалог в края на този септември (27 и 29) в София, посветени на проекта за социална и индивидуална автономия. Те са организирани съвместно от издателство „Anarres Books“ и гръцкия журнал за радикална политика „Вавилония“, от който ще имаме специални гости.

Конференция „Касториадис: 20 години по-късно“

Кога: 27 септември 2017 г. от 18:30

Къде: Зала 2 на Ректората на СУ

Двадесет години след кончината на Корнелиус Касториадис ще опитаме да провокираме диалог около мисълта на този важен мислител, търсейки и подчертавайки съвременните теоретични и практически примери, пропити с еманципативните краски на неговите идеи. Въпреки че две десетилетия по-късно неговата фигура остава сравнително непозната в България, концепции като автономия и пряка демокрация, силно повлияни от него, започват да си пробиват път във все още ограничени, но разрастващи се кръгове.

Съществуват много начини за оценяване на един мислител: философски, академичен, политически-социален. Философската мисъл на Корнелиус Касториадис винаги е била силно политизирана, практическа, с амбиция да вдъхнови отново революционният проект за индивидуална и социална автономия.

Лектори:

Александрос Схизменос (доктор по философия)

Никос Йоану (автор)

Александра Арабаджиева (доктор по история на философията)

Модератор: Явор Тарински (Agora International)

–––––––––––––––––––––––-

Лекция: „Пътища на автономията в 21 век“

Кога: 29 септември 2017 г. от 19:30

Къде: Фабрика Автономия (ул. „Цар Самуил“ 149)

Днес терминът „автономия” може да бъде чут от социални движения, бунтовни общности и активистки колективи от целия свят. Той присъства в борбите за самоуправление, икономическа справедливост, политическо равенство, истинска демокрация, социална екология и много други.

Какви са неговите корени? Каква е ролята на антиавторитарния колектив, демократичното участие, дерастежа, премахването на всяка форма на доминация на човек над човека и на човечеството над природата в проекта за автономия? Тези и други въпроси ще бъдат обект на диалога, който нашите гости от Гърция ще провокират.

Ще говорят:

Александрос Схизменос (доктор по философия)

Никос Йоану (автор)

Явор Тарински (Agora International)

–––––––––––––––––

*Александрос Схизменос е роден през 1978 в Атина. Доктор по философия от Университета в Йоаннина. Член на редакционните колективи на гръцките политически журнали ContAct и Вавилония. Автор на книгите (на Гръцки): Душата и автономията във философията на Корнелиус Касториадис (2013), След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век (в съавторство с Никос Йоану, 2014), Краят на националната политика (с Никос Йоану, 2016), Пътешествието на речта (2009), Comix ergo sum (2014).

*Никос Йоану е роден през 1964 в Агринио, Гърция. От четири десетилетия насам активно списва и участва в различни политически издания, измежду които журналите ContAct и Вавилония. Съавтор (заедно с Александрос Схизменос) на книгите След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век и Кратят на националната политика.

*Александра Арабаджиева е доктор по История на философията – Ново време (XIX в.) в катедра „История на философията“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

*Явор Тарински участва в списването на политическия журнал Вавилония, библиограф в Агора Интернешънъл и член на консултативния съвет на Транснационалния институт за социална екология. Съосновател на Социален център „Аделанте“. Съставител на сборниците „Пряката демокрация на 21 век“ и „Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия“. Участва в Българския социален форум, Живот след капитализма и издателство Anarres Books.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40