Десетки хиляди души заляха улиците на по-големите градове на страната, след публикуването на отворено писмо от името на Асоциацията на организациите на българските работодатели. В него, каймакът на предприемачеството у нас алармира за опасностите пред бизнес климата в страната, вследствие на зачестили “ кампанийно рекламно популистки кампании“ насочени срещу „най-креативната част от обществото“ за каквито скромно се представят подписалите писмото крупни бизнесмени. Писмото идва след серия от протести на работници от цялата страна, които се осмелиха да обвинят шефовете на компаниите си за това, че не им изплащат изработените заплати. Наглостта на работещите хора достигна до там, че те поискаха и законови промени, които да опитат да ограничат работодателския произвол и кражбата на заплати. По-голямата част от простолюдието не съумя веднага да разбере мащабите на опасността, но след като „най-креативната част от обществото“ алармира за реалните последствия от безобразното поведение на работниците, народът бързо се мобилизира в защита на работодателите.

Спонтанни акции на солидарност с инвеститори и предприемачи избухнаха във всички по-големи градове в страната. В София, многохилядно шествие тръгна от паметника на Рейгън в Южния Парк. Множеството беше символично закичено с лентички в знак на съпричастност с накърнените чувства на българските работодатели. „Долу ръцете от единствените качествени хора у нас, работници гадни!“ и „Време е да се криминализират нападките срещу работодателите и опитите за увреждане на инвестиционния климат!“ бяха част от лозунгите издигнати от протестиращите.Към протестите се присъединиха множество депутати от всички парламентарно представени политически партии, които се обединиха в собствен блок и опънаха транспарант с надпис „вашите работодатели са и наши работодатели“. В същото време сред протестиращите се появи и радикално крило, наречено „Свидетели на пазара“, което се зае предимно с вътрешни чистки и организация на предприемачески старт-ъп лагери за младежи заподозрени в комунизъм и анти-работодателски тенденции.

Във Варна, бивши служители на БМФ се събраха на пристанището в знак на солидарност с човекът, успял да приватизира тяхното предприятие. Някои от по-възрастните работници със сълзи на очи разказваха за разграбването: „Всичко стана изведнъж, като гръм в ясно небе. Когато частника сложи ръка върху активите на дружеството, това сякаш беше самата тя – невидимата ръка на пазара, която слезе при нас от горе за да ни упъти (към борсата)“. Работниците излязоха и с радикални искания – пожелаха лично Домусчиев да слезе при тях за да му целунат ръката, а ако откаже се заканиха да блокират магистралата за София.

Масови събирания имаше и в Бургас, където част от протестиращите понесоха икони с лицата на известни български предприемачи и извършиха поклонения пред няколко бизнес сгради в района. Подобни шествия се проведоха и във Велико Търново и Русе.

На национално ниво и след съгласуване с работодателските организации, множеството инициативни комитети по места се обединиха в няколко искания за законови промени, които да ограничат промените в бизнес климата. Първо, всяка статия, публикация или фейсбук коментар алармиращ за лоши работодателски практики следва да се третира като вредна емисия и да бъде облагана с данък. Второ, пълна криминализация на протестите на работещите хора срещу шефовете и отмяна на кодекса на труда. Трето, разрешаване на детския труд за деца над 3 години и реорганизация на наказателния кодекс, така че да се гарантира правото на работодатели да бият работниците си, като това ще се счита за неизбежна самозащита. Обсъждани са и текстове, които да установят всеки един работодател сам по себе си като национално богатство и по този начин критиката срещу него да се третира като заплаха за националната сигурност.

 

2 thoughts on “Масови вълнения в страната след писмо от асоциацията на българските работодатели”
  1. „Долу ръцете от единствените качествени хора у нас, работници гадни!“
    Какво означава това Господа работодатели?
    Гадни работници………,та нали тези гадни работници ви вадят печалбите…
    За мен този Ваш отговор на кампанията срещу работодателския произвол означава,че се припознавате в лицето на безотговорните работодатели…
    Ще получите уважение и признание,когато и работника получи същото отношение!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40