Другарите от Кюрдски анархистки форум разпространиха следния призив:

Призив към анархистите по цял свят

Специално към нашите другари в арабските страни

Не на държавата! Не на войната! Да на самоуправлението и социалната революция!
От дълги години ние, анархистите от Иракски „Кюрдистан“, Европа и други страни, заставаме в своите публикации и призиви с „Да“ за самоуправлението навсякъде по света и „Не“ на държавността.
Издигнахме глас срещу Кюрдското регионално правителство (КРП) и неговият последен сценарий с референдума за „независима кюрдска държава“. Убедени сме, че другите анархисти сред араби, турци и сирийци имат същото отношение. Вярваме, че същото отношение имат и анархистките другари по цял свят, които казват „Не“ на държавата, властта и национализма, и че са срещу националистическите и про-фашистки войни.
Иракски „Кюрдистан“ преживя много тежки времена след октомври 2015. Заплатите на служителите в обществения сектор намаляха повече от наполовина, броят на безработните рязко се увеличи, цените на всички скочиха, бизнесът и правителствените служби драматично обедняха. Всичко това стана в допълнение към войната с ИДИЛ и споровете между КРП и централното правителство на Ирак за бюджета и определени територии като град Киркук.
През тези две години се случиха толкова много демонстрации, стачки и саботажи! Някои продължиха седмици и дори месеци. Вместо да реши проблемите, през юли КРП опита да отклони вниманието с референдума за независим Кюрдистан, държава Кюрдистан, на 25 септември.
Масуд Барзани, лидерът на КРП, установи ден за референдум без да пита Ирак, съседните страни, САЩ или европейските страни. Всички те отхвърлиха референдума и обявиха, че няма да го подкрепят.
След референдума от 25 септември Ирак, Иран и Турция се съюзиха срещу него и заплашиха със санкции. Правителството на Ирак поиска от КРП да оттегли решението за референдум и да се върне към иракската конституция при вземането на всяко решение. Хайдер ал-Абади, премиерът на Ирак, предупреди Барзани, че, ако не отстъпи, иракското правителство ще поеме контрола над петрола в провинция Киркук, който в момента е контролиран от КРП.
Преди три дни иракското правителство изпрати голям брой полицаи, военни и паравоенни с различни тежки оръжия, които да се разположат в подстъпите към града.
Гражданската война между Пешмерга, силите на КРП, и силите на централното правителство на Ирак, изглежда неизбежна.
Призоваваме за подкрепа и солидарност всички другари анархисти. Да протестират и да изразят гнева си срещу войната и солидарността си с хората в Ирак.
Ние сме срещу държавата, защото сме срещу настоящата политическа система. Ние сме антиполитическа партия и антиавторитарна идеология, от ляво до дясно, защото сме срещу класовото потисничество, срещу частната собственост и трудовата експлоатация. Всички войни в историята са били за поддържане на класовото превъзходство, частната собственост и трудовата експлоатация.
Ние сме срещу войната, оръжията и омразата между различните култури и етноси. Войната създава смърт и робство. Изходът от всяка война не подкрепя социалната революция. Всъщност той подкопава социалната революция. Същевременно, войната отваря широк пазар за оръжия и разрушава средата за живот. Войната прави бедните по-бедни и класовото потисничество – по-дълго.
Същевременно, докато сме срещу войната, ние сме за самоуправлението на хората, когато те живеят в равенство и работят колективно. Знаем също, че където съществува държава няма свобода, където управлява политическа партия няма самостоятелно мислене и лична независимост. Където има бизнесмени и пари, има робски надници и експлоатирани хора.
В иракски „Кюрдистан“ и има силна власт на буржоазията в последните 26 години. За тази години хората се отдалечиха от истинската свобода и от самостоятелното вземане на решения. От дълго време властта не е направила почти нищо за хората в „Кюрдистан“. Тя ги окуражи да се местят от селските райони към градовете, създаде много бизнес контакти с чуждестранни петролни компании и корпорации за тяхна печалба, продаде обществени земи и много други. Накратко, „Кюрдистан“ стана дом за мултинационални компании и финансови институции, за шпионските мрежи на съседни страни. Оттогава властта действа като обикновена държава във всяко отношение. Тогава, защо да очакваме нещо по-различно, когато създаде своя „независима държава“ и защо да мислим, че ще е по-добра от това, което имаме сега?
Призоваваме нашите анархистки другари да ни подкрепят в борбата срещу тази война. Наистина, вашата борба срещу войната и национализма в Ирак може да не бъде толкова ефективна, колкото нашата. Но вашата солидарност ще бъде съществена и силно оценена.
Отново призоваваме всички анархисти, особено сред арабите, персите, турците и сирийците, да издигнат глас и да действат срещу тази гнусна война, която не е в интерес на бедните хора и работническата класа нито в Ирак, нито в „Кюрдистан“. Мълчанието и несериозното отношение към нея пряко или непряко служат на политиците, големите корпорации и капиталистическата система. Затова ние нямаме избор, освен да отвърнем с удар срещу системата, нейните действия и нейната война. Очакваме също другите анархисти, където и да са, да застанат твърдо до нас и да подкрепят децата, старците и болните хора в Ирак.

Не на войната!
Не на Държавата!
Не на национализма и патриотизма!
Не на капиталистическата система!

Да на солидарността и обединението срещу войната!
Да на самоорганизацията!
Да на социалната борба!
Да на революцията!
Да на социалния бунт!
Да на самоуправлението!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40