Атаки срещу автопарка на Amazon в Берлин и Мюнхен в солидарност със стачкуващите работници

Публикуваме комюникето изпратено от автономните групи поели отговорност за атаките:

Берлин: „Не искаме да бъдем управлявани! За да помрачим задоволството на лицата на мениджърите, блажено усмихвайки се при мисълта за мъртвите маси, които щурмуват магазините на Черния петък като контролирани кукли. В солидарност със стачкуващите работници в Amazon и в подкрепа на „Блокирай Черния Петък“ ние запалихме три експресни фургона, на Amazon по различни начини през нощта на 23 ноември оставяйки посланието: „стачка!“

Основният залог на Amazon and Co. е, че с всички техни електронни детектори, сензори, микрофони, камери и извличане на данни, от техните работници, те не само генерират стойност, която ще бъде изсмукана от компанията, но извършват технологична атака срещу нашите тела и действия. От една страна е постоянното изсмукване и управление, а от друга контролът и разграничаването, улавяйки всяка наша емоция с техните камери, сензорни устройства, умните къщи на Google и шпионските кукли в детската стая.

Потребителите на глобалния поток от стоки се очаква да бъдат възнаградени за нежеланото улавяне на емоции с персонализирана и контролирана реклама. По лицата на всички, които се занимават с нещо престъпно, напрежението може да стане очевидно преди предстоящата кражба или друго деяние, извън обичайната нормализация.

В тази игра, Amazon е в челните редици. Миналата година Amazon беше компанията с най-високи разходи за научни изследвания в световен мащаб. Така че компанията вече разполага с тестови варианти на супермаркети без персонал. „Amazon Go“ разчита на клиентите, които са регистрирани чрез приложението, когато влизат в магазина, както и на продуктите, които са извадени от рафтовете – активно потребителство в паноптичния магазин. Така че скоро ще се спука и балона на услугите, който служеше за убежище на безбройните индустриални работници.

Така стигаме до стачкуващите работници на Amazon, които вече са подложени на постоянно наблюдение в паноптичната фабрика, а всяка тяхна стъпка е регистрирана в реално време чрез свързани в безжична мрежа устройства в целия склад.

Когато говорим за „оптимизирането“ на работните процеси, в супермаркета-без-персонал на Amazon става въпрос за две неща. От една страна, да се намалят разходите: работещият клиент, който храбро се обслужва сам и плаща сам, не се нуждае от сервизен персонал. От друга страна става въпрос за информацията, която се генерира. Кой ще стои пред кой рафт и колко дълго? Какви емоции могат да се прочетат от темпото? Кога пазарувам щастливо и кога съм депресиран и се влача между рафтовете?

Това е нещо повече от маркетинг и позициониране на продукти, тъй като онлайн гигантите вече реализират почти толкова печалба чрез продажбите и рекламата, колкото и чрез личните данни, които събират усърдно и предлагат живото-спасяващи технологии за цялото човечество. Докато трудовата експлоатация вече е докарана до максимално ниво, печалбите вече се изсмукват чрез генерирани данни и информация за клиентите – чрез достъп и контрол на моделите на поведение на човека и генерираните от тях нужди: работещият клиент.

Така че и ние участваме в този трудов спор, въпреки че по принцип настояваме да се откажем напълно от натрапчиво обичайната работа.

Конфликтът на стачкуващите работници в Amazon представлява за нас само част от по-големия проблем свързан с промяната на трудовия свят, изолирането на бойните полета и изолирането на боевете.

Освен това стачкуващите много добре знаят, че след десет години вече няма да има разтоварване и опаковане, тъй като Amazon вече работи върху компютърно контролирани дронове за експлоатация в складовете.

Нека изключим кабелите!
Нека бъдем повече от нули и единици в капиталистическия алгоритъм!


Мюнхен: Станциите за опаковане на Amazon са парализирани

На 22 Ноември предприехме действия на отмъщение срещу Amazon. Amazon е една от най-големите търговски и IT групи в света. Amazon печели не само от продадените стоки, но и от масовото натрупване на лични данни на своите клиенти, ит ниско заплащане на доставчици и подизпълнители и от агресивния контрол над работниците в складовете за експедиция.

В Мюнхен станциите за опаковане на Amazon бяха парализирани. Цифровият контрол на служителите позволява на Amazon да усъвършенства експлоатацията си. Чрез цифровото заснемане на ежедневния живот на своите клиенти, Amazon иска да изчисли нашите желания и нужди- и да ни предложи съответните стоки. В продължение на почти четири години служителите на Amazon се борят за по-високи заплати и срещу унищожителните условия на труд. Има национални мобилизации за провеждане на общи протестни действия на 24.11.2017. В солидарност с борбата на работниците на Amazon, ние парализирахме няколко станции за опаковане на Amazon в Мюнхен. Гладката логистика е предпоставка за идеята на Амазон – „Prime“ за бързо доставяне на поръчки.

Оставаме непредсказуеми! Ще накараме Amazon да плати!

– автономни групи и други –

Източник: Insurrection News

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*