Каталунските анархосиндикати блокираха региона по време на общата стачка срещу репресиите

Вчера, най-големите анархосиндикати в Каталуния свикаха Генералната стачка срещу репресиите на централното правителство. По време на стачката бяха блокирани 60 от най-важните пътни артерии
Още в шест сутринта демонстрантите организираха седящи стачки из цялата област парализирайки транспорта. Голяма част от протестите бяха съсредоточени върху основните пътища за достъп до и от Барселона.Каталонският транспортен орган реагира на задръстванията на блокираните пътища, като издаде общо предупреждение на пътниците да не пътуват с кола.


Докато част от протестите протекоха мирно и на тях можехме да видим демонстранти, които играят шах и карти на сгъваеми маси в средата на магистралите, при някои от блокадите имаше тежки сблъсъци с полицията, която се опита да разбие стачката с насилие. Освен срещу репресиите, стачката бе организирана с искане за увеличаване на минималните равнища на заплащане в региона. Към общата мобилизация се присъединиха и местни асоциации и партии за независимост, които протестират срещу налагането на пряко управление и задържането на различни бивши министри, включително регионалния вице президент Ориол Джуникес. Освен пътните артерии, масовите стачни действия обхванаха и училищата и университетите, като повечето от учебните заведения в Каталуния са преустановиха дейност и студентите и учениците се присъединиха към блокадите.

Стачката продължи през цялата нощ, като стачкуващи работници и студенти блокираха метрото, а барикадите на някои от главните пътни артерии продължават да удържат фронта и към този момент. По националните и международните медии тече агресивна пропагандна кампания, опитваща се да представи стачката като сеператистка и организирана в подкрепа на Пучдемон. Всъщност стачката е организирана от най-големите анархосиндикати в региона – CGT, CNT и Solidaridad Obrera и тя е със социални искания за увеличаване на заплатите и срещу репресиите на Мадрид. Медийната кампания срещу работниците цели поставянето им под общ знаменател с националистите и буржоазните партии в каталунския парламент позволявайки на режима в Мадрид да смаже социалното недоволство без излишни обяснения.

 

Екип „Без Лого“

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*