Буенос Айрес, Аржентина 

В четвъртък полицията брутално атакува протестиращите, които се бяха събрали пред Конгреса, за да се противопоставят на новият закон, който в момента се обсъжда в долната камара на депутатите, включващ тежки съкращения на пенсиите и социалните помощи, засягащи най-вече бедните семейства с деца.

Масов марш, организиран от синдикатите, левите политически партии и неправителствени организации, се опита да достигне до Конгреса, където протестиращите бяха посрещнати от барикада, съставена от 900 агенти полицейските сили.

Полицейските сили не се поколебаха и започна да обстрелва протестиращите с гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия, когато те започнаха да се приближават до Конгреса. Последните два дни бяха организирани серия от протести срещу политиките на правителството, които включват: данъчни облекчения за корпорациите, реформа на трудовите разпоредби, които намаляват силата на работниците по време на преговори с работодателя, въвеждане на гъвкавост и несигурност на труда прикрити зад фразата “ намаляване на разходите за труд „, както и орязване на публичните разходи за образование, здравеопазване и социални услуги. Това са само част от десните антисоциални реформи, които неолибералите на власт се опитват да наложат над населението.

По време на тези протести двама депутати бяха ранени във вторник: Леонардо Гросо (от политическата партия Движение Евита) беше ухапан от полицейско куче, а Виктория Донда (от Либерс дел Сур) беше многократно застрелян в крака.

Законопроектът, който миналата седмица бе приет в Сената, бе насрочен за гласуване в четвъртък, но Камарата на депутатите не можа да получи необходимия кворум от 129 депутати, дори да обсъди законопроекта и да започне процеса на гласуване. В разгорещена дискусия между управляващата партия и опозицията, няколко депутати призоваха за отлагане на гласуването, като поискаха спиране на сесията поради неоснователното насилие, упражнявано от полицейските сили извън Конгреса.

Ако бъде приета, реформата на десния президент Маурисио Макри ще играе важна роля за намаляване на фискалния дефицит на Аржентина с очаквани икономии от 100 млрд. Песос (4,7 млрд. Евро) за да посрещнат очакванията дефицитът да бъде намален с 4,2% тази година.
Законопроектът противоречи на това, което правителството обяви в закон, приет миналата година, наречен „Reparación historica“ (Историческа репарация), който предвиждаше, че в рамките на три години трябва да се създаде „Consejo de Sustentabilidad“ (Съвет на стабилността), в рамките на който да се предложи проект за реформа на система за пенсиониране. Този съвет така и не беше създаден. Вместо това, правителството започна директни преговори с различните губернатори и в крайна сметка представи спорния законопроект, който променя формулата, използвана за изчисляване на пенсиите и повишава пенсионната възраст.

Понастоящем системата за пенсиониране гарантира на своите бенефициенти до 80% от заплатата на тези, които са работили 30 години, а от 2009 г. те получават автоматично увеличение на всеки шест месеца. Формулата, която правителството в момента предлага, вместо това коригира плащанията на тримесечие, като взема предвид официалния индекс на инфлацията. Тъй като това може да изглежда объркващо, новата формула включва годишно орязване на минималната пенсия в размер на  9,500 песос (450 Евро).

Полицейското насилие се превърна в обичаен начин на действие на въоръжените сили, откакто Макри встъпи в длъжност през 2015 г. и оттогава бяха убити двама млади протестиращи.

Първият е Сантяго Малдонадо, 28-годишен мъж, който реши да се присъедини към пътната блокада, организирана от местната общност Pu Pu на 1 август в град Кушамен, провинция Рио-Негро. Те поискаха освобождаването на един от техните политически лидери и бяха разпръснати от въоръжените сили,  които бяха упълномощени да го направят със съдебна заповед. Няколко часа по-късно група от между 8 и 10 души се върна на пътя и бе посрещната с насилие от въоръжените сили, които откриха огън с гумени куршуми и камъни, нарушавайки стандартните процедури. След като протестиращите се завърнаха по домовете си, агентите ги последваха и влязоха в техните къщи без съдебна заповед. Сантяго Малдонадо беше последно видян да бяга от жестокото преследване. На 17 октомври тази година, тялото му бе открито в реката.

Вторият убит бе Рафаел Нахуел, 22-годишно момче от общността Мапуче, който на 25 ноември беше застрелян в гръб от специалните полицейски части. На 23 ноември полицейските части навлязоха в земите, обитавани от общността Мапуче в близост до Лаго Маскарди, в Националния парк. Със съдебна заповед полицейските служители арестуваха няколко души в района. По време на един от тези арести, специалните части,  от отряда Албатрос, застреляха и убиха Рафаел Нахуел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40