Днес (28 декември) се очаква Министерският съвет да разглежда въпроса за Националния парк Пирин и концесията за ски съоръженията в него.Сутринта еко активисти организираха протести в София. В същото време, контра протестиращи от Банско, начело с кмета, тази сутрин заплашиха, че ще блокират границата с Гърция. Казусът е елементарен – олигархът Цеко Минев притежава района и хората в него. Притежава и доста хора в Парламента и държавните институции. Дори обществено незначителни личности като шефът на СДС Божидар Лукарски, тази сутрин обявиха, че като дясно-консервативна партия, естествено дават пълна подкрепа за плановете на олигарха в Пирин. Не че на Цеко му е притрябвала точно тяхната подкрепа, но когато си милионер в България подкрепа дебне от всякъде.

Нас естествено слабо ни вълнува подлизурството на безгръбначни кандидат-лобисти като Лукарски и неговите себеподобни из целия политически спектър в Парламента и извън него. Това, което трябва да ни интересува в случая е феодалната зависимост, която изкарва хиляди хора на улицата в защита на интересите на олигарха. Защото това не е някакъв особен случай, а все по-задълбочаваща се практика, изкараваща на повърхността тежката икономическа зависимост. я която са поставени огромни части от българското население. Наскоро хиляди феодални роби, но собственост на друг олигарх, шестваха по улиците на София. Същия тъжен парад на зависимостта наблюдавахме и из земите на Ковачки, където крепостните бяха размятани като електорален парцал между различните политически проекти на олигарха. Макар и малко по-различно, подобно гражданско раздвижване в момента тече и сред либералните среди в подкрепа на „просветения-олигарх“ Прокопиев. По време на прехода, идеолозите на демократичния процес направиха всичко възможно той да бъде обвързан с приватизацията. Пазарната икономика бе сочена като необходимо условие за развитието на демокрацията, а частната собственост бе размахвана като символ на индивидуалната свобода. Но демократизиращите се граждани не допускаха, че самите те ще се превърнат в нечия частна собственост.

Когато се питаме има ли място за природа в Банско, ние трябва да имаме предвид и човешката природа. Има ли място за човешко достойнство там, където животът на хората е подчинен на интересите на частния собственик? Има ли място за екологична отговорност там където оцяляването ти и това на твоето семейство зависят от прищевките на местните феодални барони? Идеолозите на Прехода бяха прави – свободата в условията на капитализъм действително е свързана с частната собственост. Свободата е привилегия за паразитите.

Унищожението на Пирин не е изключителен случай и няма нищо общо с балканските специфики на капитализма. В развития капиталистически запад, енергийните гиганти прахосващи хората и природата в името на печалбата, в голяма част от случаите също са семейна собственост, а пред тяхната икономическа и политическа мощ, Цеко Минев изглежда като джудже със златен ланец. Капитализмът е несъвместим с устойчивото развитие и екологията. Борбата за спасението на природата в Пирин и в България изобщо задължително минава през радикална критика на икономическия модел в страната подчиняващ и природата и хората на интересите на един привилегирован елит от собственици, които няма да спрат, докато не погълнат всичко, до което им позволим да се докопат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40