15 декември 2017 г.

Федералната комисия за комуникации на САЩ гласува днес отмяната на правилата, известни като неутралност на мрежата (Net Neutrality), които изискват доставчиците на интернет услуги да третират еднакво всички данни в Интернет без да забраняват, да ограничават или да блокират достъпа на потребителите до уеб сайтове и услуги.

Това решение предвещава нова ера в интернет комуникациите, където гигантски интернет и технологични монополи като AT&T, Verizon и Comcast имат пълната власт да регулират до каква информация ще имат достъп хората.

От появата на широколентовия интернет американската Федерална комисия за комуникации де факто работи според принципите на неутралност на мрежата, както се казва и в декларация от 2005 г., че „потребителите имат право на достъп до законно интернет съдържание по техен избор“, както и че „потребителите имат право да използват приложения и услуги по техен избор. “

През 2015 г. комисията формализира тези правила, класифицирайки широколентовия достъп като „телекомуникационна услуга“ декларирайки, че „Който се занимава с предоставянето на широколентова услуга за достъп до интернет … не блокира законно съдържание, приложения“, и че „доставчиците на интернет услуги не трябва да нарушават или деградират законния интернет трафик въз основа на интернет съдържание „.

Гласуваното днес решение елиминира тези правила срещу цензурата и изпраща ясно съобщение до доставчиците на интернет услуги, че те са свободни да „блокират“ и „да възпрепятстват“ разпространението на интернет съдържание по тяхно желание.

Трудно е да се преувеличат важните последици от решението. То позволява на малък елит от доставчици на домашни интернет услуги и мобилни носители на данни да работят с черен списък на опозиционни уеб сайтове и услуги, като ефективно блокират достъпа до тях за почти всички американци.

По време на изслушването в четвъртък официалните представители на Федералната комисия по комуникациите обсъждаха подобен сценарий, заявявайки, че законите на свободния пазар не биха позволили прекомерна цензура, и че клиентите биха могли просто да сменят доставчика на услугата, ако той му налага прекалено голяма цензура. Техните плоски и лобистки аргументи не обръщат внимание на факта, че за повечето американци интернет услугата не е свободен пазар, като над 50 милиона души имат само достъп до само един интернет доставчик, а повечето от останалите имат достъп до два.

Също толкова зловещ е и ефекта от премахването на неутралността на интернет относно класовата дискриминация. Когато интернет монополите повишават цените, те ще въведат множество нива на обслужване, като повечето потребители ще бъдат вкарвани, чрез икономически натиск, в планове за обслужване, предлагащи изключително ограничено съдържание. Свободната и отворена обмяна на идеи, доколкото съществува в момента, от днес нататък ще бъде изключителна привилегия на богатите.

Прекратяването на неутралността на мрежата е част от цялостната политика на администрацията на „Тръмп“, която цели безпрецедентно укрепване на силата на корпоративната и финансова олигархия чрез дерегулация, намаление на данъците на богатите и други десни мерки.

Докато някои демократи са застъпват като защитници на неутралността на мрежата, Демократическата партия е в челните редици на атаката срещу свободата на изразяване в интернет. Председателят на ФКС Ажит Пай, който ръководи офанзивата срещу неутралността на мрежата, за първи път бе назначен на борда на Комисията от президента Обама. Американската агенция за национална сигурност и ЦРУ, с подкрепата на демократите и републиканците, отдавна работят заедно с гигантите доставчици на интернет услуги, за да следят комуникацията и интернет активността на хората от цял ​​свят.

Освен това демократите, заедно с „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“ на Джеф Безос и основните телевизионни телевизионни мрежи, застават начело на кампания против свободата на изразяване в интернет, под претенцията, че се борят с „фалшивите новини“ и „чуждестранните намеси“.

Facebook, Ютуб и Twitter наеха десетки хиляди цензори, които да забраняват и блокират „обидно“ и „фалшиво“ съдържание, докато Google, най-голямата търсачка в света, инициира промени в своя алгоритъм за търсене, за да блокира леви уеб сайтове, ограничавайки тяхната поява при търсене.

Номиналното противопоставяне на демократите срещу мерките за прекратяване на неутралността на мрежата е в голяма степен обвързано с интересите на гигантските интернет компании като Google и Facebook, които се опасяват, че може да се наложи да плащат на доставчиците на интернет услуги за по-високи скорости. Тези компании обаче показаха, че са напълно готови да сключат сделки с интернет доставчиците, когато това е в техен интерес.

През 2010 г. Google работи с Verizon по сделка, целяща да осигури привилегия на собственото си съдържание (включително от YouTube, собственост на Google) – нещо, което сега вече може да направи с премахването на споразумението неутралността на мрежата. Отпадането на споразумението ще допринесе за дейността на а Google, която се опитва да цензурира интернет чрез манипулиране на резултатите от търсенето му.

В новата ера на цензурата, икономическите интереси на големите корпорации и политическите цели на дясно-консервативните сили все повече се сливат в едно и също нещо. Водещите защитници на цензурата са големите вестници и телевизии, които страдат от огромен спад в читателите и зрителите, тъй като потребителите търсят алтернативи на тяхната банална спонсорирана от държавата пропаганда. Медийните конгломерати виждат в цензурата в интернет не само средство за възстановяване на пазарния си дял, но и възстановяване на контрола върху политическия разказ, който са загубили благодарение на свободните интернет публикации.

Прекратяването на неутралността на мрежата предизвика широко недоволство сред работниците и студентите. Но тази опозиция, задвижвана от осъзнаването на опасностите от това, което идва, ще се втвърди в обществени протести, едва когато реалността на цензурата се усети пряко.

В борбите предстои да се изясни едно: цензурата е неизбежното следствие от разрастването на капиталистическата система, която си поставя като цел не свободата, а господството. Тя е следствие от безпрецедентното социално неравенство и приближаването на управляващата класа към нова световна война.

Борбата за защита на свободния и отворен интернет е борба за премахване на доминацията на корпоративната и финансова олигархия върху обществото и политиката. Телекомуникационните монополи, заедно с всички гигантски банки и корпорации, трябва да бъдат върнати на хората и преобразувани в обществени услуги, управлявани въз основа на обществените нужди, а не на частната печалба. Достъпът до интернет е основно социално право, което трябва да бъде свободно достъпно за всички, без намесата на корпорациите или държавата.

Социалната сила, способна да защитава свободния интернет, е работническата класа. Основната цел на цензурата в интернет е да се предотврати или потисне появата на работническа опозиция срещу политиката на олигархията. Затова опозицията срещу налагането на корпоративен и държавен контрол е пряко свързана с борбата срещу социалното неравенство, бедността, безработицата и войната.

Източник: WSWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40