Майната ви! Не, не говоря само за тези, които заблудения електорат нарича „лъже-патриоти“, които вчера за пореден път продадоха евтино себе си и парче от България, натискайки да бъде приет лобисткия закон подаряващ половин Пирин на един олигарх и неговата банка. Говоря за техните избиратели – „истинските патриоти“. Вие сте глупаци! Не ви е простено, че сте били заблудени. Живеем в ерата на информацията – всички ние имаме достъп до изобилие от информация и е въпрос на личен избор дали ще изберем да четем и вярваме на кафяви, дясно-конспиративни медии, в които бъдещи „лъже-патриоти“ разпространяват фалшиви новини за ислямски инвазии, цигански привилегии и комунистически заговори.

Естествено, пределно ясно е, че безгръбначната комбина Обединени Патриоти са политически джуджета, които нямат сериозно влияние в правителствените решения. Инициативата е в ръцете на ГЕРБ, а не в ръцете на нейните патерици. Но безгръбначните са важна част от статуквото. Жалкото им положение на тотална безпринципност им гарантира шут от парламента на следващите избори, тъй като дори за безмозъчните им избиратели, ролята на националистите като най-верни кученца на политическото статукво в лицето на ГЕРБ и икономическото статукво в лицето на олигарси като Цеко Минев е непростимо унижение. Дотогава, ГЕРБ ще им намерят заместници, вероятно в средите на градската десница и нейните нео-консервативни проектчета. Но в момента, тяхната поддържаща роля е изключително полезна за управлението – отдушник за националистическата мръсотия и проводник на анти-социалните политики на правителството, играещ ролята на бушон, който да поема всички негативи и по този начин да лъска имиджа на реално управляващите. Патриотите прегръщат с ентусиазъм тази си роля и са готови да проституират до последната троха, която ГЕРБ са готови да им подхвърлят.

Противно на либералните лигавщини за „опасността от крайно-десните“, която според тях се изразява основно в разпространението от патриотичните формации на расистка реторика, основната опасност, която представляват националистите се крие в тяхната готовност да поемат всички политически негативи от прокарването на неолиберални, анти-социални политики. Да, тези партии се опитват да прокарват расистко и дискриминационно законодателство и играят огромна роля в разпространението на страх и омраза сред населението, създавайки необходимата токсична среда за собственото си съществуване. Но това са само средства на националистите за примамване на лековерници. Основната дейност на националистическите формации е проституцията, а това, за което техните ползватели от икономическия елит са готови да си заплатят не е за смяна на имена на улици, издигане на патриотични паметници и анти-цигански речи. Олигархията ползва патриотите за прокарване на своите икономически интереси.

Едвали плиткоумния патриотично настроен електорат си спомня участието на ВМРО в жалкия резултат от олигархично-политическото инженерство в България наречено – партията на Бареков, преди няколко години. Затова нека разгледаме действията на патриотите от последната година, откакто влязоха в управлението в коалиция с ГЕРБ (след като години наред убеждаваха тъпите си избиратели, че се борят срещу тях).

Още в първите месеци на кабинета Борисов 3, стана ясно, че увеличението на пенсиите, което беше основната точка в предизборната кампания на Патриотите вече не е на дневен ред за Симеонов и компания. Но в същото време се оказа, че току що вкусилите властта националисти вече са готови бързо да заменят декларираната си съпричастност със съдбата на пенсионерите, със съпричастност към интересите на друга обществена група – тази на работодателите. След среща на Симеонов с работодателските организации на Домусчиев и компания, Патриотите решиха да подкрепят исканията на индустриалния капитал за отнемане от работниците на добавката за клас прослужено време. Патриотичната загриженост за милионерите, най-вече собствениците на хотели по Черноморието обаче не стихна до тук. Патриотите проведоха серия срещи с работодатели от региона и изразиха дълбока загриженост относно липсата на кадри, като обявиха, че ще работят за улесняване на вноса на работници от чужбина. Така работодателите ще могат да решат проблема си с липсата на работници без да увеличават мизерните заплати и да подобряват условията на труд за българските работници, което е основната причина за липса на кадри в този и в други сектори. Патриотично, а? Да не забравяме, че самия Валери Симеонов е в хотелиерския бизнес, така че има повод за двойна доза патриотизъм по темата.

Патриот е – душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
продава си и душата.
И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
изяда си и месата.

Христо Ботев

През Юни пък, бе гласуван закона за концесиите, даващ безпрецедентни привилегии на частните концесионери – отпада ограничението за срок до 35 г. на концесиите, а вратички в него позволяват на практика вечни концесии. Според новия закон, държавата може да прекрати договор с недобросъвестен концесионер, само ако му изплати всички инвестиции и потенциални пропуснати печалби. Партиите от националистическата коалиция, които бяха против този законопроект преди изборите, сега промениха мнението си от позицията на управляващи и го подкрепиха единодушно.

Горе долу по същото време кадър на патриотите се призна за виновен в трафик на мигранти, за да избегне ефективна присъда. Анелия Велева, лидер на местната структура на НФСБ в Костинброд бе арестувана заедно с още петима души в края на юли на магистрала „Тракия“ в опит да преведат нелегално шестима души от Сирия и Ирак през територията на страната. Преди да се признае за виновна, в нейна защита се бяха застъпили Валери Сименов, както и Ангел Джамбазки, който изрази съжаление, че нейната “политическа кариера беше съсипана”.

Но това естествено не беше единствения скандал свързан с мигрантите. Патриотите, които с истеричната си анти-мигрантска реторика натрупаха политически активи от бежанската криза се оказаха замесени и в далаверата с оградата на южната граница. За да не се бави строителството й бяха направени законови промени, позволяващи възлагането на поръчка на фирма без публичен търг. Логично, това доведе до съмнения за толериране на близки до властта фирми, като най-често замесваното име бе това на настоящия вицепремиер Валери Симеонов, който сериозно нарича оградата “Великата българска стена”, с която “България трябва да се гордее”. На Симеонов се наложи да обяснява, дали фирми от обръча на Патриотичния фронт получават поръчките от областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол, след като Върховната касационна прокуратура поиска ДАНС да извърши проверка. Хотел на “СКАТ” ООД в Малко Търново пък се оказа печеливш от настаняването на служители, патрулиращи покрай граничната ограда.

Но покрай обслужването на работодателските организации и далаверите с трафика на мигранти, Патриотите намериха време и за други родолюбиви инициативи. В началото на Ноември, от Патриотичния Фронт обявиха, че се захващат с орязването на инвалидните пенсии. Те отдавна са трън в очите на ГЕРБ, но за да запази имиджа си, Бойко Борисов натоварва с тази грозна и несъмнено неблагодарна работа Султанка Петрова от патриотите. Основен приом на крайно-десните безгръбначни из цяла Европа е точно това – скрити зад агресивна анти-малцинствена пропаганда, те лобират за орязването на социалните придобивки на всички – включително на слабоумните си избиратели, които им ръкопляскат докато губят собствените си социални права.

Националистите подкрепиха и друг проект, срещу който се бяха обявили преди да влязат във властта – държавното финансиране за частните училища. Петър Николов, водач на листата на „Обединени патриоти“ на предсрочните парламентарни избори и един от основателите на Института за дясна политика пък се обяви против правото на жените на аборт. Тук няма да засягаме и пиперливите скандали покрай „смешните“ снимки на вице-премиера в концентрационния лагер Бухенвалд и снимките на други висши патриотични кадри отправящи нацистки поздрав. Ще оставим тези поводи за възмущение на либералите.

Списъкът с патриотичните дела на националистите, само от последната година може да продължава още. Но е важно да се разбере, че всичката тази политическа мерзост не е характерна черта само за „лъже-патриотите“ от Патриотичния Фронт. Достатъчно е да хвърлим око на малкото останали извън парламента политически проститутки в крайно дясно, като местния националистически лидер Костадин Костадинов, който наскоро подкрепи сондажите на частната компания на Сашо Дончев в Добруджа. И това е още преди да са се докопали до властта! Важно е също така да разберем, че това не е български феномен. Европейската крайна десница е най-големия (и най-евтиния) проводник на неолиберални политики – орязване на социалната система, отнемане на правата на работниците, разпродаване на обществените блага на частни компании и т.н. Това не е и съвременен феномен. Крайна десница винаги е работила в услуга на силните на деня и цялата и агресивна расистка реторика и действия, в крайна сметка целят единствено смазване на социалното недоволство и жертване на интересите на народа в името на печалбите на частни корпорации и политическите амбиции на авторитарни лидери.

Ако искаме да оцелеем като народ в съвременното неолиберално варварство, ние сме длъжни да отхвърлим националистическите заблуждения и расистките предрасъдъци, чрез които ни превръщат в оръжие срещу самите себе си. Трябва да изритаме патриотичните формации от властта и да се уверим, че никога повече нито те, нито готвените им консервативни заместители ще се докопат отново до нея. А след като сме съборили патериците на клатещия се мастодонт, вече ще можем да довършим и него.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40