Слуховете за масови съкращения в „Дженеръл Електрик“ (GE) циркулират от известно време. Те бяха потвърдени в началото на миналата седмица с доклад във френския бизнес вестник Les Echos.

Изпълнителният директор на GE предостави подробности за съкращенията на работни места в Европа по време на европейския работнически съвет на бившите фабрики на Alstom ( френска мултинационална компания ) във Франция, закупени от GE през август 2016 г. Според него 1600 работни места в немските фабрики, 1400 в швейцарските фабрики и 1100 в британските фабрики на GE ще бъдат съкратени.

Бившите предприятия на Alstom във Франция първоначално ще бъдат спасени от съкращаването на работните места, тъй като GE се ангажира в договора за покупка да създаде най-малко 1000 работни места във Франция до края на 2018 г. Това беше предпоставка за осигуряване на одобрение при процеса на придобиване.

Работниците в германските предприятия на GE ще научат повече подробности на заседанията в заводите в четвъртък. GE има близо 10 000 работници в Германия. GE Power и GE Grid Solutions са дъщерните дружества, които са най-силно засегнати от съкращенията на работни места, включително обекти на компанията в Берлин, Манхайм, Щутгарт, Монхенгладбах и Касел.

Според прессъобщенията работния процес в завода в Берлин-Мариенфелде ще бъде спрян, което ще доведе до загубата на 500 работни места от общо 650 работници, наети там. Производството в централата в Монхенгладбах също ще стане жертва на съкращенията, което ще доведе до съкращаване на 350 работни места. Допълнителни работни места ще бъдат загубени в GE Grid в Берлин. Други 100 работни места пък ще бъдат съкратени в инженерните съоръжения в Щутгарт.

В края на месеца спирането на турбината в Манхайм, започнало още през 2016 г., ще приключи със загубата на 1000 работни места. Новият план ще окаже влияние и върху около 700 работника в града, като 600 работни места ще бъдат съкратени, а останалите 100 ще бъдат преместени в други обекти в средносрочен план.

В швейцарския кантон Ааргуа ще бъдат съкратени 1400 работни места. Това ще засегне 1100 работни места в завода в Баден, в бизнес района на Steam Power и Power Services и още 250 работни места в Birr (компоненти за електроцентрали), където вече бяха осъществени 100 съкращения през тази година. На обектът Оригинфелден (планиране на електропреносната мрежа)  50 инженери и административен персонал ще загубят работата си.

Във Великобритания 1100 работни места ще изчезнат в заводите на Stafford и Rugby.

Джон Фланири, новият главен изпълнителен директор на GE, заема поста едва през август 2017 г., след като цената на акциите на компанията се срина с 40% през предходните дванадесет месеца. Списание „Мениджър“ съобщи, че се обмисля премахването на GE от индекса Dow Jones. Дружеството е един от основателите на индекса през 1896 година.

Подобно на ръководството на Сименс, Фланири оправдава действията на компанията, позовавайки се на намаляващия световен пазар на оборудване за електроцентрали и съответно спад на поръчките за големи турбини. Новата енергийна политика на Германия, „енергийният преход“, доведе до по-бързо увеличаване на възобновяемите енергийни източници, отколкото се очакваше, добавя Фланири, както и засилена конкуренция на пазара за производство на стандартни турбини от азиатски производители и от Китай в частност.

Основният източник на натиск за преориентиране са акционерите на компанията. Акциите на GE бяха разглеждани като сигурна инвестиция още от основаването на компанията. На 13 ноември, Фланири представи а акционерите предложението си за преструктуриране и плановете да се съсредоточи в бъдеще върху области като въздухоплаване, енергетиката и технологиите за здравеопазване, а също така обяви и намалението на половина на от изплащаните дивиденти –  GE загуби $ 20 млрд. за два дни, тъй като цената на акциите се понижи.

Компанията е намаляла дивидентите на акционерите само два пъти в историята си – веднъж през 1938 г., след Голямата депресия и още веднъж след финансовата криза през 2009 г.

Инвестиционните фондове, пенсионно осигурителните дружества и други инвеститори поискаха дори по-дълбоки мерки за намаляване на разходите, тъй като намаляването на заплатите и съкращаването на работните места обикновено означава увеличение на цените на акциите на акционерите.

Това развитие разкрива ясната противоположност на класовите интереси на работниците и тези на собствениците на капитали. Няма компромис, който да позволява едновременно работниците да запазят своите работни места и източник на препитание, без това да наруши безспорния контрол на капиталистите върху фабриките. Точно това не разбират казионните синдикати. Те протестират срещу съкращенията на работни места с морални аргументи и умоляват корпорациите да проявят социална отговорност.

Марко Спенглър, заместник-председател на надзорния съвет на GE Germany Holding Ltd., също е и оперативен председател на синдикалната организация IG Metall (най-големия казионен синдикат в Германия) във Фрайбург. Той се оплаква, че GE поставя под съмнение своето промишлено съществуване в Германия с намаляването на работните места. „Това е шамар в лицето на работниците, който те няма да приемат“, каза той пред бизнес изданието Handelsblatt. Като заместник-председател на надзорния съвет обаче той е обвързан с интересите на компанията.

Клаус Абел, главен представител на синдиката IG Metall в Берлин, се позовава на голямата печалба на GE Power от 9,5% през първите три тримесечия на 2016 г. и описва съкращенията като „изключително антисоциални“.

„Намаляването на работните места представлява капитулация от страна на компанията пред лицето на сериозни предизвикателства“, каза Клаус Щайн , ръководител на операциите на IG Metall в Манхайм пред вестник Манхайм Морген. „Преди края на годината всички ние възнамеряваме да протестираме пред централата на Дженеръл Електрик във Франкфурт“, добави той.

Синдикалните бюрократи са тясно свързани чрез множество връзки с ръководството на компанията и са добре платени за това. Подобно на акционерите и мениджърите, те се фокусират преди всичко върху конкурентоспособността на компанията и следователно върху подчинението на интересите на работниците на максимизирането на корпоративните печалби. Протестите се организират, за да се изпусне парата и за да могат да контролират възмущението на работната сила.

Заради съкращенията в GE, ще се проведе рутинна програма на протести както в други компании: демонстрации, митинги със свирки, съчувствени изявления от политици. Те ще бъдат последвани от разговори при затворени врати, за които работниците няма да чуят нищо и накрая ще бъдат изправени пред свършен факт. Навсякъде, работните места са унищожавани според този план – Opel в Бохум, ThyssenKrupp, Siemens Power & Gas, заводът Siemens Dynamo, Bombardier, Air Berlin  … списъкът продължава.

Бюрократите от казионните синдикати ще продължат да действат по този начин, докато работниците не формират свои собствени борбени организации и не поемат борбата в собствените си ръце за да сложат край на тоталния контрол, който капиталистите имат над фабриките и над собствените им животи.

Това изисква политическа борба, водена независимо от казионните синдикати. Плановете на Дженеръл Електрик напълно потвърждават анализа, че настоящата вълна от съкращения в индустриалния сектор и в сектора на услугите бележи началото на нов етап на тежки класови конфликти, които трябва да се водят на базата на класова програма.

Източник: WSWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40