Човекът, който уби двама ученици, преди да отнеме собствения си живот, има богата история в консервативни и расистки уебсайтове, където е използвал множество псевдоними, за да „троли“ хора и да разпространява „миймове“ в подкрепа на Доналд Тръмп.
Когато 21-годишният Уилям Едуард Атчисън открива огън по учениците в гимназията в град Ацтек, Ню Мексико на 7 декември, убивайки Кейси Маркес и Франсиско Фернандес, той оставя предсмъртно писмо, в което пише: „Ако нещата вървят по план, днес ще бъде денят, в който ще умра. Отивам някъде да се въоръжа, ще взема класа за заложници и след това ще си пръсна мозъка … работата е гадна, училището е гадно, животът е гаден. Просто искам да се махна от тези глупости.“

ФБР посещава Аткинсън една година преди убийствата, когато агентите разследват един от неговите онлайн постове, в които той пита откъде може да си купи оръжие за стрелба в училище. От ФБР тогава заявяват, че според тях Аткинсън не представлява заплаха, макар че е чест посетител на расистки и крайно-десни уебсайтове където е отправял изрично заплахи за насилие срещу себе си и срещу другите.

Той е бил „баннат“ от един сайт – Енциклопедия Драматика, в продължение на две години, за това, че е бил трол. Въпреки това, той използва друго от своите потребителски имена, с което се превръща в модератор на същия сайт, докато потребителите не започват да се оплакват, че публикува твърде много алт-райт простотии.

Според потребителите, запознати с активността на Аткинсън онлайн, той е бил обсебен от масовите убийци в училища, особено тези в Колумбайн, които той нарича „LOLumbine“. Аткинсън също така оставя расистки онлайн ревюта за игри, например обяснявайки за една игра, че е “ масово убийство срещу собствената ви раса. „.

Според многобройните онлайн публикации на Аткинсън той не можел да си намери работа в заведения за бързо хранене или търговията на дребно и нямал никакви приятели още от дете. Този тип „самотни стрелци“ се превръщат в епидемия в САЩ – страна, в която огромните икономически неравенства и липсата на спасителна социална мрежа изхвърлят стотици хиляди хора от обществото. Социалното изключване често води до отключване на психически заболявания и патологии, които са допълнително подхранвани от консервативните идеологии доминиращи в страната. Всичко това, в съчетание с лесния достъп до оръжие, включително и за психически нестабилни хора, са причините за вълната от масови убийства заливаща страната от години. С възхода на Тръмп и републиканската десница в страната, тези проблеми изглежда само ще се задълбочават.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40