Днес, темата в сутрешния дискусионен блок по Българската Национална Телевизия беше цензурата във фейсбук. Да се изкажат по темата в студиото бяха разположени двама колоритни онлайн герои – Иван Стамболов – Сула и Емил Джасим. За незапознатите с казуса, наскоро Фейсбук промени алгоритмите си свързани с неподходящо съдържание в платформата, като пусна ботове, които следят публикации, включително и стари такива и изтриват тези, които според тях не отговарят на стандартите. Най-често се касае за порнографско съдържание, насилие или призиви към такова, но също и обидни думи и квалификации. Последния месец тази нова политика на компанията предизвика истерия сред част от фейсбук общността, най-вече сред тези, незапознати с работата на алгоритмите, които съзряха в изтриването на постовете си целенасочена атака срещу тях самите.

Оказа се, че поканените в студиото фейсбук герои, всеки от които събиращ значителна аудитория под публикациите си успяха успешно да представят и една трета общност – тази на десните конспиратори, които виждат в новата политика на фейсбук политически заговор. Според Иван Стамболов – Сула, ботовете на фейсбук упражнявали левичарска цензура, като за да илюстрира това си проникновение, той даде пример как бил цензуриран от фейсбук за това, че използвал думата „чифут“, а в същото време, когато него го наричали нацист и антисемит, нямало проблеми. Явно известния блогър не успява да разчете връзката между това, че използва антисемитски обръщения и резултата, който е констатацията, че е антисемит, но пък е доста по-склонен да съзре в това някаква „чифутска“ фейсбук конспирация.

Но това е нищо в сравнение с интерпретациите на Джасим. Според него, чрез новата си политика, Фейсбук се опитва да заглуши неговите лични граждански позиции, като преднамерено трие и блокира негови публикации свързани с отношението му към софийската областна управа. Така към „чифутите“ на Стамболов се прибавят и служителите в областната администрация, които заедно с най-могъщата социална мрежа в света, съзаклятничат срещу Емил Джасим и неговата гражданска позиция.

Парадоксално, всички тези „разсъждения“ и теории се изляха в студиото на фона на една обща позиция, по която и двамата гости бяха напълно съгласни – че Фейсбук е ЧАСТНА компания, и в качеството си на такава е свободна да прави каквото си иска, без да се съобразява с когото и да било. Така целия разговор се завъртя по оста – „нямаме право да мрънкаме, щото частника винаги има право … но все пак ще го направим, щото всъщност виновни са левите и чифутите и в крайна сметка говорим за световна конспирация“. Както винаги, дясната мисъл се стреми (умишлено или от безпомощност) да замъгли всеки възможен анализ, вкарвайки ситуацията в бъркоч от лични интриги и конспирации, достигащи до там да бъде обвинен един компютърен алгоритъм в политически пристрастия. А ситуацията с новата политика на фейсбук определено има нужда анализ и той се крие в поставянето под въпрос именно на това, което за колоритните гости не подлежи на обсъждане – факта, че Фейсбук е частна собственост.

Това означава, че в момента имаме една гигантска комуникационна услуга, използвана всеки месец от над 2млрд души по цялата земя и безспорно оказваща огромно влияние във всекидневния ни живот, чието управление е оставено в ръцете на един тесен кръг от частни собственици, които имат пълната свобода да я управляват както сметнат за добре. Какви новини ще виждаме и какви не, в кои дискусии ще можем да се включваме и кои ще бъдат ограничени, както и изобщо ще имаме ли достъп до този глобален комуникационен канал или не, може да бъде контролирано с няколко дребни изменения на алгоритмите, по волята на собствениците на Фейсбук. Дори двамата гости съзират проблема в напълно авторитарния модел на управление на фейсбук и естествено произтичащата от него цензура и подчинението на платформата на политическите и икономически интереси на управляващите я. Но поради идеологическите си ограничения, които не им позволяват да критикуват частната собственост, те са принудени да развиват безумни конспиративни теории, само за да поддържат ролята си на самообявили се специалисти по всичко, както и да захранват себеподобните си с правилните идеологеми, поставящи „юдео-масонския комунистически заговор“ като универсално обяснение за всички общочовешки проблеми, като например достъпа на Джасим до неговия фейсбук акаунт.

2 thoughts on “Фейсбук репресира демократичната общност у нас”
  1. Nikola Petkanov, Конспиративна теория ли е незнанието, че „така наречените евреи“ не са семити…, включително и от Вас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40