Дванадесет рапърa от групата La Insurgencia („Бунтът“) бяха осъдени на две години затвор за „подкрепа на тероризма“ в своите текстове. Съдът им нареди също да платят глоби от по 4 500 евро и забрана да заемат обществена длъжност в продължение на девет години. Процесът дойде една година след като полицията призова групата в съда след техен концерт.

Прокурорът на Испания твърди, че рапърите от La Insurgencia „систематично възхваляват“ нелегалната маоистка организация „Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre, GRAPO“ (Група за антифашистка съпротива 1 Октомври), както и че изпълняват „подривни текстове против конституционния ред“. По време на процеса прокурорът заяви, че песните на рапърите се застъпват за насилствена борба срещу система, която [обвиняемите] считат за несправедлива“. Сравнявайки ги с джихадистите, прокурорът заяви, че „обвиняемите имат религия, която е синдикализмът, според който експлоатацията на потиснатите заслужава да бъде посрещната с въоръжена съпротива „.

Рапърите твърдят по време на процеса, че в текстовете си използват метафори, но съдът реши, че „когато споменават в текстовете си една или друга организация, те осъзнават терористичната си конотация“. Обвиняемите твърдят, че „силно агресивните“ изображения които се появяват в техните видеоклипове в YouTube, не са техни, макар че съдът смята, че те не могат да бъдат отделени от дейността на прославянето на тероризма, защото рапърите „знаят за тях и нямат намерение да ги свалят“.

Саул Зайцев от La Insurgencia нарече обвиненията „пълен абсурд“, като каза, че музиката му не е престъпление. „Не мисля, че някой е бил насърчен да извърши престъпления, след като е слушал моите текстове“, добави той. Друг член на групата, Иван Лесно, каза: „Нашата музика е дело на млади хора, които използват хип-хоп, за да изразят гнева на едно поколение, чието бъдеще е ограбено. Те просто искат да спрем да пеем или да започнем да се самоцензурираме. „

Групата планира да обжалва пред Върховния съд, но това може да отнеме години и междувременно дванадесет младежи на възраст между 18 и 27 години ще бъдат хвърлени в затвора, защото испанското правителство не одобрява текстовете им.

GRAPO: една малка маоистка група, която е активна през 70-те и 80-те и е отговорна за убийствата на 84 души чрез бомбардировки и стрелба, а също така известна с отвличания както поради политически причини, така и поради изнудване, определено не е най-добрия исторчески модел за подражание за младите испански рапъри. Въпреки това, като изпраща дузина млади хора в затвора просто заради изпълнение на песен, испанската държава тръгва по наклонената плоскост на смазването на свободата на словото. Това изглежда е обичайна тактика: през февруари испанският съд осъди Josep Miquel Arenas (Йозеп Мигел Аренас), друг рапър, известен като Valtonyc, на три и половина години затвор за „обида на короната “ в една от песните си, в която критикува испанския крал Хуан Карлос. През 2014 г. държавата наложи едногодишна условна присъда на 21-годишна жена за възхвала на GRAPO в нейния акаунт в Twitter. Ясно е, че испанските органи не знаят много за аестетиката на хип-хопа, нито за правото на свобода на изразяване по този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40