Доклад, публикуван в понеделник, разкрива дългогодишната съучастие на САЩ в широко разпространеното сексуално насилие срещу афганистанските момчета. Само между 2010 г. и 2016 г. са регистрирани близо 6 000 обвинения в сексуално насилие над деца, съобщени от американския военен персонал, без да бъдат предприети действия в отговор.

При тази практика, известна в региона като „Бача Бази“ или „игра с момчета“, високопоставени представители на афганистанския елит използват момчета на възраст между 10 и 18 години, за да ги забавляват като танцьори, гримирани или облечени като момичета. След това те държат момчетата за заложници, изнасилват ги и ги принуждават да се занимават с други сексуални действия. След като тези момчета избягат от поробването си, те остават с дълбока психологическа, емоционална и социална травма до края на живота си. Американските военни са били наясно с тези злоумишлени практики в продължение на години, но са работили, за да ги скрият от общественото внимание, за да продължат своите партньорски взаимоотношения с афганистанската полиция и военните.

Завършен през юни 2017 г., докладът трябваше да остане класифициран като Секретен / недостъпен за чуждестранни граждани(„Secret / Not Releasable to Foreign Nationals“ ) до 2042 г. Главният инспектор по афганистанската реконструкция (SIGAR) е наясно, че инцидентите са в нарушение на националното и международното право и правата на човека, но Пентагонът продължава да налива милиарди в тези операции чрез вратичка в закона, наречена „независимо от клаузата“. Решението на администрацията на Обама да поръча този доклад през 2015 г. бе взето едва след като статия на „Ню Йорк Таймс“ разкри доклади от войници и командири от американската армия, някои от които бяха уволнени за опитите им да се намесят и да прекратят тези престъпления. Капитан Дан Куин (Dan Quinn) бе един от онези, които напуснаха Специалните сили, казвайки пред журналистите: „Ние поставихме хора на власт, които правят неща, които са по-лоши дори от тези, които правят талибаните“.

Независимо от броя на докладите, че на военнослужещите им е заповядвано да не обръщат внимание на инцидентите в името на личната свобода или културните различия, докладът на SIGAR заключава, че „няма доказателства, че американските сили са били насърчавани да пренебрегват нарушенията на човешките права.“ Вместо това, според доклада основния проблем е липсата на ясно определени процедури при докладване на инциденти и апатията на афганистанското правителство.

Докато обещанията на афганистанските лидери да се справят с изнасилванията на деца, продължават да не се изпълняват, те не са единствените, които носят отговорност. Гюл Ага Ширзай, афганистански политик, подкрепян от ЦРУ, е дълбоко замесен в „Бача Бази“ и в момента работи като министър на граничните и племенните дела. При друг известен случай стана ясно, че подизпълнители, работещи за DynCorp –  частна компания занимаваща се с авиация, разпространение на оръжие и охрана, която извършва почти целия си бизнес с американското правителство, през 2010 г. са купили наркотици и „танцуващи момчета“ от афганистанските полицаи.

От 2001 г. насам Съединените щати са изсипали над 70 милиарда долара в афганистанските военни и полицейски сили и малко над $ 1 трилион в Афганистан като цяло. Страната е изправена пред тотално унищожение, като цивилните жертви надминават 175 000, а милиони са изселени като бежанци. Производството на мак и търговията с наркотици сега оказват огромно влияние върху националната икономика, издигайки същите държавни служители, военачалници и елити, които участват в детското поробване и изнасилване.

Американската военна машина има собствена история на сексуално насилие, включително и срещу собствените си военни и цивилни. Изнасилванията се използват като военна практика срещу жени, деца и военнопленници по време на всеки голям конфликт през миналия век. Намесата на Съединените щати в конфликтите в Близкия изток не прави изключение. Един ужасяващ пример намираме в Предварителния Доклад от 2016 г. ( Preliminary Examination Report), който документира 82 отделни случая на задържани от ЦРУ, които са изтезавани или изнасилвани в Афганистан и „тайните затвори“ в Полша, Румъния и Литва.

След кратко прекъсване в началото на 2016 г. Пентагонът засили операциите си в Афганистан. Цивилните жертви днес са повече, отколкото когато и да било от началото на инвазията. Причина за това отчасти е увеличението с 300% на въздушните удари и артилерийските баражи. Най-малко 16 000 американски войници действат на терен, като това е само една малка част от общите сили в Близкия изток.

Безброй снимки, видеоклипове и истории за убийствата и изтезанията на жени и деца бяха разпространени от медиите, за да оправдаят войните в Близкия изток. Придружени от крокодилски сълзи, тези предполагаеми нарушения на човешките права от онези, срещу които са насочени американските военни, се използват като оправдание за военна агресия. Докладът на SIGAR е само още едно потвърждение, че политиката на „човешките права“ на американската държавна машина е съшита от лицемерие и измама.

Източник: WSWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40