На 23 януари в Санкт Петербург, антифашистът Виктор Филинков е отвлечен. Два дни по-късно той е открит, когато от пресслужбата на съдилищата в Санкт Петербург съобщават, че е бил арестуван и признат за виновен за участие в терористична общност, която „споделя анархистка идеология“. Един ден по-късно членовете на Комисията за наблюдение на Санкт Петербург (орган, контролиращ зачитането на човешките права в местата за лишаване от свобода), са допуснати да го посетят. Тогава се оказва, че Филинов е бил изтезаван. На 25 януари в Санкт Петербург изчезва още един човек – Игор Шишкин – той е отвлечен от полицията, докато разхожда кучето си. „Дзержинският съд“ в Петербург арестува Шишкин по същите обвинения като Филинков. На журналистите не е позволено да присъстват на съдебното заседание. Той също е бит в полицейската килия. Тези действия на полицията в Санкт Петербург са осъществени след предписание идващо от един от окръжните съдилища в Пенза.

Какво свързва Пенза, Санкт Петербург и анархистите?

На 11 декември 2017 г. OVD-Info (информационна агенция за преследвани по политически причини лица)  публикува голям доклад, посветен на разследванията във връзка с анти-правителствените протести от 5 ноември. По-специално бе споменато едно наказателно дело за терористична общност в Пенза. В този случай има шест обвиняеми анархисти, като нито един от тях не е свързан по никакъв начин с Малцев (политик, организатор на бутафорните протести на 5 Ноември), въпреки че разследването може да се опита да твърди друго. Един от тях е живял в Санкт Петербург преди да бъде арестуван.

На 17 или 18 октомври първият ответник по делото Егор Зорин е арестуван в Пенза. След това антифашиста Иля Шакурски и приятелят му Василий Кувков също са задържани. На 27 октомври е арестуван Дмитрий Пчелинсев. Тогава, в началото на ноември Андрей Чернов е задържан в Пенза, а Арман Сагинбаев – в Санкт Петербург. Според „Фонтанка“, в случая с Шишкин, при разследването на съда по превантивната мярка, има запис на разпита на Сагинбаев. Според разследването те всички формират терористичната група „5 Ноември“, подготвяйки революция в страната. В затвора в момента има пет души, шестият е под домашен арест. Обвиняемите в случая съобщават за психологически натиск, изтезания с електрически удари, „висене с главата надолу“ и че офицерите на ФСБ (Федерална Служба за Сигурност) са ги насадили с оръжие.

Изпратено до редакцията от Анархисткия Черен Кръст в Иркутск.

На руски: https://ovdinfo.org/articles/2018/01/29/straykbol-penzenskoe-delo-o-terrorizme

https://avtonom.org/en/news/airsoft-penza-terrorism-case

Адрес за изпращане на помощ на арестуваните

Paypall
abc-msk@riseup.net

Bitcoin
1EKGZT2iMjNKHz8oVt7svXpUdcPAXkRBAH

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40