След 50 години на съпротива срещу правителствените планове да предоставят голяма зона край френския град Нант за осъществяването на частен инвестиционен проект за построяване на летище, правителството най-после изостави своите планове и обяви, че проекта е мъртъв.

Плановете за изграждане на второ летище в Нант бяха разработени за първи път в средата на 60-те години. Тогава, властите обявяват плановете си да децентрализират икономическата дейност, извеждайки я извън Париж към други градове във Франция. През 70-те години регионалният съвет определи градът Нотр Дам-де-Ланд, северно от Нант, като място за изграждане на летището. По това време еко активистите, заедно с фермерите и местните производители започнаха да се организират и да се противопоставят на строителството.

През 2000 г. правителството на премиера Лионел Йоспен отново потвърди стремежа си да децентрализира икономическата дейност и да превърне Нант в международен център. След агресивен лобизъм от политическите елити както на държавно, така и на регионално ниво, проектът бе обявен „в полза на обществения интерес“ през 2008 г. Две години по-късно мултинационалната корпорация Винчи е избрана да строи и управлява летището.

Още през 2000 г. бе създадена мрежа от групи и организации, които да организират кампания за осведомяване и да предприемат действия в защита на региона. През 2009 г. местните активисти и жители отпратиха покана за съвместни действия, в резултат на което стотици еко активисти посетиха зоната. Те окупираха сгради, които бяха оставени празни от властите, и построиха собствени селища. Към тях се присъединиха синдикалисти, анархисти и леви активисти от цялата страна. Малко по малко в града се създадоха редица самоорганизирани общности и колективи, които съставиха гръбнака на съпротивата. Бяха създадени и подкрепящи колективи в различни градове в цялата страна и извън нея: това беше началото на едно от най-дългите борби в новата история на френските социални движения.

ZAD („Зона за Защита“, както активистите и местните хора кръстиха окупираната територия) се превърна и в дом за активни тренировъчни лагери, където участниците могат да се запознаят с конкретните аспекти на съпротивата в Нотр Дам дьо Ланде – например как да се движат тихо през в околността, без да бъдат забелязани от полицията, която е създала контролни точки в района.

Редовните срещи и политическите дебати се превърнаха в неразделна част от живота в ZAD, за да помагат на участниците да се свързват помежду си, да се обучават и да обменят опит, но също така да се уверят, че когато дойде времето, огромна мрежа от хора ще бъде в готовност да защити автономната зона от властите. В тези срещи участваха най-разнообразни групи – от пенсионерите, членове на Гражданската организация срещу изграждането на летището (ACIPA), изразяващи своята подкрепа в защитата на колната среда, до младите радикали, които бяха на предните линии на протестите Nuit Debout (Будна Нощ) в Париж и други градове.  Всички те стигнаха до консенсус, че трябва да бъдат готови да защитят зоната физически, в случай, че пристигне полицията; тактика, която вече е доказала своята стойност в миналото.

През есента на 2012 г. по време на т. нар. „Операция Цезар“ повече от хиляда полицаи, подпомогнати от хеликоптери и бронирани автомобили, нахлуха в района. Те бяха посрещнати от многообразна и решителна съпротива. Докато групи активисти построиха барикади и хвърляха камъни по настъпващите части, други осигуряваха продовлствието в общите кухни. В зоната, блокирана от полицията бяха организирани ежедневни демонстрации. След няколко седмици на борба, полицията в крайна сметка отмени операцията и ZAD призова за масивна кампания за възстановяване на съоръженията, унищожени от ченгетата.

 

След успешното отблъскване на полицейската атака, движението ZAD получи широка популярност из цяла Франция и ZAD (Зони за Защита) започнаха да се появяват и на други места. Един от първите такива, бе създадения още през зимата на 2012 ZAD Bouillons, близо до Руан, защитаващ зона срещу проект за строителство на недвижими имоти на строителните магнати от групата Auchan. Други от по-известните Зони за Защита са например, създадената като опозиция срещу проекта за язовир в Тарн (където през 2014 година, 21 годишния еко активист Реми Фрез беше убит от полицията), както и тази в защита на древната гора край Изер, в която бе предвиден строежа на туристическо селище.

В комюнике публикувано миналата седмица, общноста ZAD обяви „историческа победа“ и заяви, че „експроприираните селяни и местни жители съвсем скоро ще могат напълно да възстановят правата си върху земята“. Ето и пълния текст:

„Този следобед правителството обяви изоставянето на проекта.

Вече е официално, че декларацията за обществена полезност [ключът към възможността големите частни проекти да бъдат реализирани и субсидирани от държавата] няма да бъде удължена. Проектът ще бъде официално обявен за нищожен и невалиден на 8 февруари.

Това е историческа победа срещу разрушителния инвестиционен проект, която стана възможна благодарение на дългогодишната борба, която водихме, и която беше колкото разнообразна, толкова и непримирима.

Преди всичко бихме искали да приветстваме горещо всички тези, които участваха в мобилизациите срещу този проект през последните 50 години.

Що се отнася до бъдещето на ZAD, цялото движение днес заявява:

– Правата върху земята на експроприираните селяни и местни жители трябва да бъдат възстановени възможно най-скоро.
– Никакви опити за експулсиране на т
ези, които са дошли да живеят през последните години в гората, за да я защитят и които искат да продължат да живеят там и да се грижат за нея.
Дългосрочен ангажимент за грижа за земите на ZAD чрез движението в цялото му разнообразие – селяни, еко активисти, местни жители, асоциации, стари и нови жители.

За да изпълним тези цели, ще ни трябва период на замразяване на институционалното преразпределение на земята. В бъдеще тази територия трябва да може да остане област за социално, екологично и селскостопанско експериментиране. Полицейското присъствие или намеса само ще влоши ситуацията.

Също така искаме в този запомнящ се ден да изпратим силно послание за солидарност към всички борби срещу големите разрушителни проекти и за защита на застрашени територии в страната. Ние призоваваме всички, които подкрепят борбата да се съберем отново на 10 февруари в гората, за да отпразнуваме историческата победа и да продължим да изграждаме бъдещето на ZAD.

Acipa, Координация на съпротивата, COPAin 44, Борбени Природозащитници, жителите на ZAD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40