Откъде идват приходите в бюджета?

От 23 дни вече сме в новата 2018 година. 29 години са минали от началото на така наречения „преход“ и 11 от влизането на България в Европейския съюз. Много неща са се променили – някои в отрицателна посока, други в още по-отрицателна. Днес със сигурност може да кажем, че България се е превърнала в периферна колония на Запада, без каквато и да е било политическа или икономическа независимост. Много може да се говори в какви размери страната ни бе разграбена и унищожена, но сега обаче ще си поговорим за държавния бюджет, а по-точно – откъде идват приходите в него.

Приходите в държавния бюджет на България за 2018 година се очаква да бъдат 23 милиарда и половина лева. На всеки човек му става ясно, че това е малко, но основният проблем е друг. Ако се вгледаме малко по-внимателно ще видим нещо изключително тревожно, а то е, че около 87 процента от приходите в държавата идват от данъци, акцизи и т.н, а само  около 13 % идват от неща като държавно производство ( извинявам се на всички неолиберални подлоги, че използвам тези две думи заедно). Ако трябва да се направи някакво заключение , то то би било, че държавата се издържа само от данъци, което е фундаментален икономически провал.

Ако разгледаме откъде идват мнозинството от приходите от данъци ще видим нещо притеснителное – над 90% от приходите от данъци са от акцизи, ДДС, данъци върху доходите. Акцизите, върху някои стоки като цигарите са над 80% от стойността на продукта – една кутия цигари струва 5 лева, от които 4,25 лв са акцизът и данъка, а сумата за производството, пакетирането, дистрибуцията и т.н. на самите цигари е само 75 стотинки. Ако за един месец даваш 150 лева за цигари, то  127 лева отиват за данъци. Акцизът + данъка върху горивата е около 40%, върху газта под 30% и т.н.

Освен изключително ниската цена на корпоративния данък и очевадната нужда той да бъде поне удвоен, гледайки статистиката забелязваме друго плашещо нещо. То е Данък Добавена Стойност (ДДС). Той генерира над 40 % от приходите в държавния бюджет. ДДС-то е 20% от стойността на цената на стоката. Ако си купиш лекарства за 12 лева, то 2 лева отиват за ддс. 20 процента върху храните, върху лекарствата, върху книгите, върху дрехите,върху ПОЧТИ всичко. Редно е да се отбележи, че милите ни политици са решили , че ДДС-то върху хазарта няма нужда да бъде 20%, то може да бъде само 10%. Но защо това е така? Нека си отговорим на няколко бързи въпроса. Кой държи казината? Мафията. Генерират ли казината реална печалба? Не. Какво правят? Перат пари. Тези неща са обществена тайно и хич не са неизвестен факт за господата управляващи. Те предпочитат да взимат пари под формата на данъци от бабите ни, които с мизерните пенсии от порядъка на 200-300 лева едвам успяват да си купят скапана храна и скъпи лекарства, вместо да бръкнат в джоба на мафията. Ако в България си мутра и имаш казино, плащаш по-малко данъци отколкото ако си пенсионер с минимална пенсия от 200 лева.

По-малко от 10 % са данъчните постъпления от корпоративен данък. Но защо се получава така? Нали видните представители на родния бизнес, които  се изживяват като  „елит на предприемачите“, все се оплакват от големите данъци за бизнеса, високата минимална работна заплата, която е „цели“ 510 лева? Причината приходите от корпоративния данък да са толкова ниски, е че самият корпоративен данък е НИЩОЖНО МАЛЪК, той е само 10 процента. За сравниние средният корпоративен данък за Азия е 21%, за Европейския съюз – 21%, а за Америка е 28%. Ако някой случайно се обърка и каже, че ако имаме висок корпоративен данък, няма да привличаме „чуждестранни инвестиции“, то тогава му кажете, че според статистиката те са по-малко от парите пратени от български гастербайтери към семействата им в България.

държавите, в които данък общ доход не е прогресивен, а е плосък

Също тук е мястото да добавим, че в България данък общ доход НЕ е прогресивен, а е плосък. Това означава, че ако получаваш заплата 510 лева ти се удържат 10%. Но ако получаваш заплата 5 000 лева пак ти се удържат 10%. Тази система, която е приложена предимно в страните от бившия социалистически блок, освен че е икономически самоубийствена, защото държавата се лишава от приходи от данъците на богатите, е и изключително антисоциална. При нея няма значение дали си беден или богат, държавата ти взима еднакъв процент от заплатата.

Ако може да се направи някакво заключение, то би било, че България е тотално фалирала държава, която се издържа от данъците на обикновените граждани, като дава „карт бланш“ на едрата олигархия, псевдопредприемаческата постноменклатурна сган и мафията. Вместо приходите в страната да идват от производство и външна търговия, те идват от данъците  върху заплатите, от ддс-то върху лекарствата и храните, от акцизите върху горивата, цигарите и алкохолът.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*
*