Победа за Добруджа! РИОСВ-Варна излезе с отрицателно становище за добива на газ в община Генерал Тошево

Днес сутринта, във Варна бе проведено заседание на експертния екологичен съвет към РИОСВ. Въпреки всички предварителни обещания, то се проведе при затворени врати, без отразяване в медии и без неговия състав да е обявен официално. Поради тези причини, пред РИОСВ още в 9:30 се събраха десетки протестиращи, които обградиха входа на сградата с плакати, на които са отпечатани снимките на „експертите“ купени от частната компания инвеститор.

По време на съвета бе резгледан докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово“, с площ 219 кв. км., в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич“ на „Русгеоком БГ“ ЕАД. Мощното присъствие под прозорците им обаче повлия категорично на изхода от гласуването! С 30 гласа против и едва 3 гласа за дупченето на Добруджа бе спряно!

Така на практика с днешното решение и с резултата от референдума се слага край на продължилата повече от половин година битка на хората от Добруджа в защита на своята земя. Пред „Русгеоком БГ“ остава възможността да обжалва решението на РИОСВ – Варна пред Административния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *