Вчера над 200 души в Добрич излязоха на протест срещу планираното увеличение на цената на водата в града. Днес в София на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране ще се дискутира и обсъжда поскъпването на цената за кубик вода в област Добрич. Планувано е цената да стане 3 лева и 28 стотинки. Увеличението е с 32 стотинки.

Исканията на протестиращите са водата да остане на сегашните цени. Те искат и ръководството на ВиК дружеството в Добрич да подаде оставка. Протестиращите са категорични, че четири месеца след като инж. Тодор Гигински е назначен за управител на ВиК в Добрич, търпимостта на гражданите е изчерпана.

„Централната градска част почти през ден е без вода и без необходимото налягане. Водата в този град – това винаги е под въпрос. Да не говорим за този директор, който ни го спуснаха отнякъде, някакъв си некадърник“, коментират пред радиото протестиращи.

Драстичното увеличение на цената на водата ще засегне най-вече бедните и работещите – две групи, които в България често обединяват едни и същи хора. Според „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“, близо 20% от населението на област Добрич или 35 500 души живеят под прага на бедността. В същото време, над 35% от работниците в региона получават основна заплата от 300-350 лева, въпреки че понякога работят с удължен работен ден и в почивни дни. Бедността в региона взима все по-големи размери, като освен ниското заплащане проблем за областта е и високата безработица, която често надхвърля 10%, а реалната безработица е много по-голяма, тъй като официалните данни не отчитат хората, които не се регистрират в бюрата по труда.

Увеличението на цените на водата в Добрич не е изключение.Края на годината, точно преди празниците, КЕВР одобри поскъпване на водата в 14 области на страната. Готвеният скок на цените предизвика недоволство в много от градовете. Най-сериозен скок се готви за жителите на Ямбол – с 20%, и във Враца – с 13%. За столицата очакваното поскъпване е с близо 10%.

Както виждаме, въпреки мрачната статистика показваща задълбочаваща се бедност, особено в провинцията, тенденцията за поскъпване на битовите услуги продължава със стремглави темпове. Независимо дали говорим за частни електроразпределителни дружества или общински ВиК, инвестиции в подобряване на качеството почти липсват, а в същото време разходите се увеличават поради некомпетентно управление, частно присвояване, корупция и злоупотреба с монополно положение (в случая с ЕРП-тата). Политиците отказват да поемат отговорност за общинските дружества, регулатора одобрява всяко увеличение на цените, докато частните дружества плашат със съд всеки, който посегне на печалбите им. А сметката я плащаме ние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Warning: Use of undefined constant WSFL_TTL - assumed 'WSFL_TTL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40

Warning: A non-numeric value encountered in /home/bezlogoc/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack-pro/all_in_one_seo_pack.php on line 40